A magyarok újabb kedvelt élelmiszere drágulhat tovább
Nem tett jót az aszály az olívaolaj és olajbogyók piacának, ami Magyarországon is kedvelt szegmensnek számít. Idén mintegy 37 százalékkal kevesebb olíva várható a szélsőséges időjárás miatt.

Jön a drágulás
Az aszály és az óriási meleg az elmúlt években – különösen tavaly – Európa legtöbb részén sok kárt okozott az olívabogyó-termelők számára. Az extrém időjárás miatt sokkal kevesebb volt a termés, ez pedig a készletek csökkenését eredményezi – írja a Roadster.
A legnagyobb olívaolaj-termelő és exportáló országok közül Olaszország, Görögország, Spanyolország és Portugália is megerősítette, hogy a gazdák jelentősen – mintegy 37 százalékkal – kevesebb olívaolajat tudnak előállítani – ez pedig komoly drágult jelent a magyarok számára is.
Kapcsolódó cikkeink
Forró a helyzet a legelőn – hőstressz kutatások a legeltetett húsmarhatartásban
A nyári aszály a növénytermesztés mellett az állatartókat is komoly…
Tovább olvasom >Vízválasztó év a szőlészetben: így küzdenek a borászok az aszállyal
A virágzás utáni szakaszban járó szőlőültetvények számára most kritikus a…
Tovább olvasom >Ökológiai vízpótlás kezdődött az Ős-Sárvízen
Ökológiai vízpótlás kezdődött az Ős-Sárvíz szedresi szakaszán, a holtágba egy ideiglenesen…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy áremelési hullám várható a kereskedelemben
2025 első felében általánosan csökkenő áremelési szándékokat tapasztalt a GKI…
Tovább olvasom >A gyerekek jövője most a tét – 198 Tesco-üzletben lehet szavazni
Országszerte 198 Tesco üzletben szavazhatnak a vásárlók elsősorban gyerekeket és…
Tovább olvasom >Az infláció az eurózónában 2 százalékra, az EU-ban 2,3 százalékra gyorsult éves szinten
Gyorsult az infláció növekedése az euróövezetben és az Európai Unióban…
Tovább olvasom >