A magyarok újabb kedvelt élelmiszere drágulhat tovább
Nem tett jót az aszály az olívaolaj és olajbogyók piacának, ami Magyarországon is kedvelt szegmensnek számít. Idén mintegy 37 százalékkal kevesebb olíva várható a szélsőséges időjárás miatt.

Jön a drágulás
Az aszály és az óriási meleg az elmúlt években – különösen tavaly – Európa legtöbb részén sok kárt okozott az olívabogyó-termelők számára. Az extrém időjárás miatt sokkal kevesebb volt a termés, ez pedig a készletek csökkenését eredményezi – írja a Roadster.
A legnagyobb olívaolaj-termelő és exportáló országok közül Olaszország, Görögország, Spanyolország és Portugália is megerősítette, hogy a gazdák jelentősen – mintegy 37 százalékkal – kevesebb olívaolajat tudnak előállítani – ez pedig komoly drágult jelent a magyarok számára is.
Kapcsolódó cikkeink
Agrometeorológia: kánikula, légköri aszály és hőstressz vár a növényekre
A jövő hétvégéig napos, száraz idő várható 30 Celsius-fok fölötti…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: nagy területen nem enyhül az aszály
Az elmúlt hét végén sokfelé érkezett csapadék, nagy területek azonban…
Tovább olvasom >Aszályszorongás a köbön: a kukorica, a burgonya és az alma a legveszélyeztetettebbek
Az idei nyári aszály már most is érezteti hatását a…
Tovább olvasom >További cikkeink
A GVH vizsgálatai szerint nem a kiskereskedelem a ludas az áremelkedésekben
Nem a kiskereskedelem a felelős a tej, a tejtermékek és…
Tovább olvasom >A Nestlé továbbra is a világ legértékesebb élelmiszer márkája a Brand Finance szerint
A Nestlé immár tizedik éve vezeti az élelmiszermárkák globális rangsorát,…
Tovább olvasom >Iskolakezdés: átlagosan 50-75 ezer forinttal terveznek a családok
A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint a 2025-ös iskolakezdés átlagosan…
Tovább olvasom >