A magyarok újabb kedvelt élelmiszere drágulhat tovább
Nem tett jót az aszály az olívaolaj és olajbogyók piacának, ami Magyarországon is kedvelt szegmensnek számít. Idén mintegy 37 százalékkal kevesebb olíva várható a szélsőséges időjárás miatt.

Jön a drágulás
Az aszály és az óriási meleg az elmúlt években – különösen tavaly – Európa legtöbb részén sok kárt okozott az olívabogyó-termelők számára. Az extrém időjárás miatt sokkal kevesebb volt a termés, ez pedig a készletek csökkenését eredményezi – írja a Roadster.
A legnagyobb olívaolaj-termelő és exportáló országok közül Olaszország, Görögország, Spanyolország és Portugália is megerősítette, hogy a gazdák jelentősen – mintegy 37 százalékkal – kevesebb olívaolajat tudnak előállítani – ez pedig komoly drágult jelent a magyarok számára is.
Kapcsolódó cikkeink
Agrometeorológia: jelentősen enyhült az aszály
A múlt hét második felében érkezett eső hatására jelentősen enyhült…
Tovább olvasom >Európai Központi Bank: a vízhiány jelenti a legjelentősebb természeti kockázatot az európai gazdaság számára
A felszíni vízhiány jelenti a legjelentősebb természeti kockázatot az európai…
Tovább olvasom >AM: a fenntartható vízgazdálkodás az innovatív mezőgazdaság alapja
A klímaváltozás hatásai, az egyre gyakoribb aszályos időszakok és a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Mindent a házi kedvencnek! – Euromonitor International 2025
A globális kisállatgondozási piac 2025-ben várhatóan eléri a 215 milliárd…
Tovább olvasom >Háromból két fogyasztó jobb vásárlási élményre számít
Egy friss felmérés szerint a fogyasztók és az üzleti vezetők…
Tovább olvasom >IDEAAL™: Versenyképes fehérjekészítmény hazai szereplőktől
Egy közös kutatásfejlesztési projekt, három szereplő, egy egyedülálló tejfehérje-készítmény –…
Tovább olvasom >