A magyarok kedvenc tortája a dobostorta
A torta, akár házi, akár vásárolt, fontos szerepet játszik a családi és közösségi eseményeken. Tízből hét magyar készít tortákat, és a többségük nemcsak szülinapokra – mutatják a TV Paprika felmérésének* adatai. A sütéshez való viszonyunk színes képet fest – van, aki a kreativitását éli ki benne, mások a biztos ízekre koncentrálnak, minden ötödik magyar pedig ugyan kétbalkezesnek tartja magát, de imád tortadíszítő műsorokat nézni. Az ízlések változatosak, a gyümölcsös, krémes, könnyed és csokis változatok mind népszerűek, és sokan nyitottak az újdonságokra is. A kísérletezőkedv ellenére a hagyományos torták az abszolút kedvenceink: az idén már 140. születésnapját ünneplő dobostorta végzett az élen, amelyet a Fekete-erdő, majd az Esterházy-torta követnek.

A dobostorta a magyarok kedvence
Sokan vannak, akik számára a tortakészítés nem csupán ünnepi kötelesség, hanem örömteli hétköznapi tevékenység is – mutatják a TV Paprika 2025 márciusában végzett online felmérésének eredményei. Minden negyedik magyar születésnapokkor süt, 44 százalék pedig bármilyen apróbb alkalmat megragad, hogy készítsen valami különlegeset – mert számukra a torta nemcsak édesség, hanem akár szeretetből készült ajándék is. Persze akadnak olyanok is (28%), akik inkább a cukrászdák kínálatára bízzák magukat – ők gyakran a biztos minőség és a kényelem miatt teszik le a voksukat a vásárlás mellett, főleg, ha fontos eseményről van szó. Kevesen vannak azok (3%), akik se nem készítenek, se nem vesznek tortákat.
A TV Paprika felmérésének adatai alapján a legtöbb magyar valamilyen formában részt vesz a tortázás örömében – legyen az saját sütés vagy gondosan kiválasztott, kívül-belül tökéletes torta egy cukrászdából, esetleg mások munkájának csodálása akár a képernyőn keresztül.
Ízlés terén sok irány jelenik meg, ha tortákról van szó, nyitottak a magyarok az újdonságokra is, de egy biztos: a klasszikusok továbbra is tarolnak. A gyümölcsös (67%) és krémes (65%) torták viszik a prímet, amit a magyarok kétharmada kedvel – ezek azok az ízek, amelyek egyszerre idézik fel a gyerekkor nyári születésnapjait, nagymama vasárnapi süteményeit vagy egy jól sikerült családi ünnepet. Minden második válaszadó értékeli a könnyedebb változatokat is: a joghurtos és túrós torták a frissességükkel hódítanak, különösen, ha valaki nem vágyik túl nehéz desszertre. A tejszínes finomságok is kedveltek (41%), míg a csokirajongók számára a csupacsokis torta (35%) maga a mennyország. 14 százalék a sós ízeket sem zárja ki a torták világából.
A TV Paprika felmérése alapján a magyarok kedvenc tortái 2025 márciusában:
- dobostorta
- Fekete-erdő torta
- Esterházy-torta
- oroszkrém torta
- őrség aranya torta
- csokoládétorta
- gesztenyetorta
- lúdláb torta
- puncstorta
- túrótorta
- Sacher-torta
- sajttorta
- citromtorta
- karamelltorta
- pisztáciatorta
A torták világához sokféleképpen kapcsolódunk. A magyarok ötöde a díszítés csodáiban gyönyörködik a képernyőn keresztül, és egyenesen imád tortadíszítő műsorokat nézni, míg mások a saját konyhájukban próbálgatják a szárnyaikat. A magyarok harmada úgy érzi, hogy bár nem profi, mégis szívvel-lélekkel süt, és még ha a végeredmény nem is feltétlenül szép, azért az ízével mindig elégedett lehet. 17 százalék számára a sütés egyfajta önkifejezés, kreatív folyamat, ahol minden alkalommal lehetőség nyílik valami különlegeset alkotni. 27 százalék a minőségi alapanyagokban és az ízek harmóniájában hisz, és kevésbé foglalkozik a látvánnyal. A kísérletező kedv is erősen jelen van: tízből hárman örömmel próbálnak ki új ízeket, kombinációkat. A tudatos étkezés és az élvezet nem zárják ki egymást a torták terén sem; a magyarok többsége (91%) szerint egy mentes sütemény ugyanolyan finom lehet, mint a hagyományosan elkészített verzió.
Akik a képernyőn szeretnek gyönyörködni a profik munkájában, a Sütimester (avagy a Great British Bake-Off) adásait minden nap megtalálják a TV Paprika műsorán.
*A TV Paprika csatorna online kérdőívét 2025 márciusában 511 válaszadó töltötte ki.
Kapcsolódó cikkeink
Magyar Édességgyártók Szövetsége: stagnáló piacon egyensúlyoz a magyar édesipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és…
Tovább olvasom >A minőség és az ár alapján választanak a húsvéti édességek közül a vásárlók
A tudatosság jegyében telik az idei húsvéti szezon a hazai…
Tovább olvasom >Izgalmas kérdés, hogyan fog alakulni az ünnepi édességpiac
A kiskereskedők nehéz helyzetben futnak neki az ünnepi szezonnak, ami…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy Márton: nagy az esélye az árréscsökkentés fenntartásának
Nagy esélye van annak, hogy az árréscsökkentési intézkedést nem vezetik…
Tovább olvasom >A magyar mellett a szlovák malomiparosok is elutasítják a rovarokat az élelmiszerekben
A Szlovák Malomipari Szövetség csatlakozott a hazai pékek kezdeményezéséhez, és…
Tovább olvasom >Új uniós útmutatók segítik a felkészülést az EUDR alkalmazására
Az Európai Bizottság új útmutatót és gyakran ismételt kérdéseket tartalmazó…
Tovább olvasom >