A Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet kezeli a tejkvótákat

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 13. 13:49

A Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet kezeli a termelők tejkvótáit ez év november elsejétől, a korábbi együttműködő partner (Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft.) helyett – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-vel.

A szaktárca indoklásként jelzi: a kormány szándéka, hogy kizárólag állami tulajdonú szervezet irányítsa a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási, nyilvántartási rendszereket.
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) együttműködési megállapodást kötött az MTKI Kft.-vel, amelyben – egyebek mellett – rögzítik, hogy a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet látja el a tejkvóta rendszer működésével kapcsolatos technikai feladatokat és az adminisztrációt.
A tejtermelőket és tejfelvásárlókat érintő, továbbá a tejkvóta-nyilvántartással összefüggő helyszíni ellenőrzéseket az MTKI Kft. területi képviselői az MVH munkatársaival közösen végzik.
Az intézkedés mintegy 5.000 tejtermelőt és 50-60 tejfeldolgozó céget érint. Az Európai Unió a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében kvótákkal szabályozza a tej- és tejterméktermelést. A KAP többlépcsős reformjával a tejkvóta-rendszer várhatóan 2014-2015 után megszűnik – tájékoztat a szaktárca közleménye.
Lukács László, a szakmaközi szervezet titkára az MTI-nek korábban elmondta: Magyarország jelenleg 2 milliárd liter tejkvótával rendelkezik az unióban, ennek kihasználtsága most 70-75 százalékos, azaz 1,4-1,5 milliárd liter. Magyarországon egy ember évente 130-140 liter tejet fogyaszt el. A tejvertikum árbevétele éves szinten 200 milliárd forint körül mozog.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink