A magyar Ocimum basilicum ‘Purple’ a dísznövények új királya

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 18. 10:58

Valódi bravúrként újra egy magyar nemesítésű dísznövényt, az Ocimum basilicum ‘Purple’-t, azaz a bazsalikom egy új fajtáját jutalmazza aranyéremmel a rangos nemzetközi FleuroSelect. A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének munkatársai a júliusi angliai konferencián kapták meg a hivatalos értesítést, miszerint a magyar növénynek jár jövőre az aranyérem. Ez azért is rendkívül nagy dicsőség, mert a Celosia plumosa ’Arrabona’ tavalyi sikere után senki nem számított arra, hogy ismét a magyar nemesítőket díjazzák.

Ocimum basilicum Purple

Valódi bravúrként újra egy magyar nemesítésű dísznövényt, az Ocimum basilicum ‘Purple’-t, azaz a bazsalikom egy új fajtáját jutalmazza aranyéremmel a rangos nemzetközi FleuroSelect! A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének munkatársai a júliusi angliai konferencián kapták meg a hivatalos értesítést, miszerint a magyar növénynek jár jövőre az aranyérem. Ez azért is rendkívül nagy dicsőség, mert a Celosia plumosa ’Arrabona’ tavalyi sikere után senki nem számított arra, hogy ismét a magyar nemesítőket díjazzák.

„A július végi angliai konferencián kaptuk kézhez a hivatalos értesítést, miszerint a tavaly benevezett növényünk, az Ocimum basilicum ’Purple’, elérte az aranyéremhez szükséges pontszámot. Ezt követően meg is kezdtük a tárgyalásokat a magforgalmazást illetően, hogy mihamarabb kapható legyen világszerte a magyar dísznövény” – mondta Kasztovszky Zoltán, a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének gazdasági igazgatóhelyettese.

Az Ocimum basilicum ’Purple’ alapvetően egy fűszernövény, azonban rendkívül szép, különlegesen lila árnyalatú levélzettel rendelkezik, amely éke lehet bármely veteményesnek, vagy éppen kiskertnek, virágágyásnak, sőt balkonládának. Ráadásul magas illóolajtartalmának köszönhetően kivételesen jól tűri a szárazságot. A zsűri értékelte, hogy az állhatatos nemesítői munka során nem veszítette el ezen értékes tulajdonságát sem az új növény, amely mind színével, mind gömbformájával egyedülálló a világon.

A bazsalikom egyébként Dél-Ázsiából, Perzsiából, Afrikából került Európába, ahol hamar az egyik legkedveltebb fűszernövénnyé vált, köszönhetően erőteljes aromájának. A népi gyógyászat is előszeretettel alkalmazza étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, illetve köhögéscsillapítónak.

Kapcsolódó cikkeink