A mezőgazdaság fejlesztéséhez eredményes agrárkutatás kell

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 10. 27. 11:20

A magyar mezőgazdaság fejlesztése, versenyképességének biztosítása nem képzelhető el a hazai agrárkutatás eredményes tevékenysége nélkül – jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kedden Hódmezővásárhelyen.

buza2

Nagy István az Agrárinnováció a gyakorlatban című konferencia megnyitóján kifejtette, a fejlesztési források csak akkor hasznosulhatnak megfelelően, ha azokat korszerű termesztési és tenyésztési technológiákba fektetik, rendelkezésre állnak a megfelelő biológiai alapok, és a megtermelt értékeknek piacot is tudnak biztosítani.

A politikus a Szegedi Tudományegyetem és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett tanácskozáson a kutatás-fejlesztés kulcsterületei között említette a megváltozott klimatikus viszonyokhoz alkalmazkodó növényfajták nemesítését vagy a megújuló energiaforrásokban rejlő tartalékok kihasználását.

El kell érni, hogy a magyar mezőgazdaság szereplői számára hozzáférhető és széles körben hasznosítható eredmények szülessenek az agrárkutatásban. Ennek érdekében döntött a minisztérium a szétaprózódott agrárkutató-hálózat átalakítása mellett – hangsúlyozta Nagy István.

2014 elején a szaktárca irányításával létrejött a nemzetközi szinten is jelentős méretű – mintegy háromszáz kutatót foglalkoztató – Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), amelynek tevékenysége a mezőgazdaság minden jelentős területére kiterjed. A korábban önálló intézmények integrációjával létrehozott központban olyan témákban indult újra a kutatás, mint az öntözés, a zöldség- vagy a dísznövénytermesztés – közölte az államtitkár.

Az elöregedő szakembergárda utánpótlására is program indult, évente 30 fiatal felvételét tették lehetővé, akiket pályájukon mentorok segítenek – tudatta a politikus.

Nagy István a következő évek egyik legfontosabb céljaként a tudományos és a gyakorlati szféra közötti együttműködés erősítését említette, amelyhez a vidékfejlesztési program plusz forrásokat biztosít. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink