A magyar mézeket is népszerűsítik a milánói expón

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 09. 30. 11:33

A hétfőn kezdődött Hungarikum héten a legnépszerűbb, kiváló minőségű magyar mézeket is bemutatják a látogatóknak a milánói expó magyar pavilonjában az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) szakmai irányításával – tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdán az MTI-t.

mez-ok

A közlemény idézi Zsigó Róbertet, az FM élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárát, aki a kiállításon elmondta: a Magyarországon évente megtermelt mintegy 20 ezer tonna méz élelmiszerbiztonsági szempontból kiváló minőségű, keresett exportcikk, a nagy hagyományokkal és kultúrával rendelkező hazai méhészet pedig nagymértékben hozzájárul a biodiverzitás megőrzéséhez.

A növények megporzásával a méhek felbecsülhetetlen értékű hasznot hajtanak a nemzetgazdaságnak – hangsúlyozta az ágazat jelentőségét Zsigó Róbert. Hozzátette: ma Magyarországon mintegy 1,11 millió méhcsalád él, amelyekkel több, mint 20 ezer méhész foglalkozik.

Az FM közleménye szerint a magyar méhészeti ágazat a 2013-2016-os időszakban 4,2 milliárd forintnyi támogatásban részesül. Mindebből az uniós és a nemzeti rész aránya 50-50 százalék.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) rendszeres vizsgálatai szerint a magyarországi kereskedelemben kapható termelői mézek élelmiszerbiztonsági szempontból kiváló minőségűek és genetikailag módosított élőlényektől (GMO) mentesek – áll a minisztérium közleményében.

Az OMME saját hatáskörben is ellenőrzi a mézek minőségét és eredetiségét, a termékek megfelelőségét pedig a csomagoláson elhelyezett zárszalaggal tanúsítja. A legnépszerűbb mézfajta továbbra is az akácméz, amely a megtermelt mézmennyiség – sokévi átlagban – 40-50 százalékát adja.

A Magyarországon évente megtermelt mintegy 20 ezer tonna méz háromnegyedét a nemzetközi piacokon, elsősorban Olaszországban, Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban értékesítik. Az unión belüli mézkereskedelemből Magyarország körülbelül 25 százalékban részesedik – áll az FM közleményében. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink