A magyar mellett a szlovák malomiparosok is elutasítják a rovarokat az élelmiszerekben

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 04. 28. 11:53

A Szlovák Malomipari Szövetség csatlakozott a hazai pékek kezdeményezéséhez, és egyértelműen elutasította a rovarok felhasználását a lisztekben és péktermékekben – közölte az Infostart. Annak ellenére, hogy az Európai Unió szabályozása már engedélyezi bizonyos rovarfajok élelmiszeripari alkalmazását, a szlovák malomiparosok a hagyományok védelme mellett döntöttek.

A Malomipari Szövetség tagjai hivatalosan is megerősítették: nem kevernek rovaralapú összetevőket a termékeikbe, ezzel támogatva a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének korábbi állásfoglalását. Az 520 tagot számláló pékek szövetsége, amely meghatározó szerepet játszik az ország kenyérellátásában, már márciusban kifejezte ellenérzését a lisztkukacok és más rovarok felhasználásával szemben.

Milan Lapšanský, a Malomipari Szövetség főtitkára kiemelte, hogy Szlovákiában több ezer éves hagyománya van a búza és egyéb gabonafélék termesztésének és feldolgozásának. Mint mondta, a helyi élelmiszerkultúra nem támaszkodott rovaralapú táplálékforrásokra, szemben a délkelet-ázsiai régióval. Lapšanský szerint nincs indok arra, hogy a szlovák lisztekben megjelenjenek féreglárvák, szöcskék vagy tücskök.

Az Európai Unió ugyanakkor több rovarfaj, köztük a lisztbogár, az alombogár, a rövid szárnyú tücsök, a házi tücsök és a vándorsáska élelmiszeripari felhasználását is engedélyezte, meghatározott koncentrációs határokkal: például a lisztekben akár 20 százalékban is megengedett a rovarpor hozzáadása.

A főtitkár hangsúlyozta, hogy a szlovák liszt a vendégszeretet és a hagyomány szimbóluma, és hozzátette: a szövetség célja megóvni a tiszta gabonából készült, kiváló minőségű lisztet. Egyúttal aggodalmát fejezte ki a rovarok emberi fogyasztásának hosszú távú hatásaival kapcsolatban, rámutatva arra, hogy az Európai Unió nem szorul fehérjepótlásra, és az agrárszektor fejlődése révén fenntartható megoldások is rendelkezésre állnak.

„Nem akarjuk, hogy a szlovák gyerekek csak rovarokkal dúsított lisztet ismerjenek. A hagyományos, tiszta gabonából készült liszt megőrzése a célunk. A fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy a szlovák malmokból származó liszt valódi minőséget képvisel”

– zárta gondolatait Lapšanský.

Kapcsolódó cikkeink