A magyar mellett a szlovák malomiparosok is elutasítják a rovarokat az élelmiszerekben
A Szlovák Malomipari Szövetség csatlakozott a hazai pékek kezdeményezéséhez, és egyértelműen elutasította a rovarok felhasználását a lisztekben és péktermékekben – közölte az Infostart. Annak ellenére, hogy az Európai Unió szabályozása már engedélyezi bizonyos rovarfajok élelmiszeripari alkalmazását, a szlovák malomiparosok a hagyományok védelme mellett döntöttek.
A Malomipari Szövetség tagjai hivatalosan is megerősítették: nem kevernek rovaralapú összetevőket a termékeikbe, ezzel támogatva a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének korábbi állásfoglalását. Az 520 tagot számláló pékek szövetsége, amely meghatározó szerepet játszik az ország kenyérellátásában, már márciusban kifejezte ellenérzését a lisztkukacok és más rovarok felhasználásával szemben.
Milan Lapšanský, a Malomipari Szövetség főtitkára kiemelte, hogy Szlovákiában több ezer éves hagyománya van a búza és egyéb gabonafélék termesztésének és feldolgozásának. Mint mondta, a helyi élelmiszerkultúra nem támaszkodott rovaralapú táplálékforrásokra, szemben a délkelet-ázsiai régióval. Lapšanský szerint nincs indok arra, hogy a szlovák lisztekben megjelenjenek féreglárvák, szöcskék vagy tücskök.
Az Európai Unió ugyanakkor több rovarfaj, köztük a lisztbogár, az alombogár, a rövid szárnyú tücsök, a házi tücsök és a vándorsáska élelmiszeripari felhasználását is engedélyezte, meghatározott koncentrációs határokkal: például a lisztekben akár 20 százalékban is megengedett a rovarpor hozzáadása.
A főtitkár hangsúlyozta, hogy a szlovák liszt a vendégszeretet és a hagyomány szimbóluma, és hozzátette: a szövetség célja megóvni a tiszta gabonából készült, kiváló minőségű lisztet. Egyúttal aggodalmát fejezte ki a rovarok emberi fogyasztásának hosszú távú hatásaival kapcsolatban, rámutatva arra, hogy az Európai Unió nem szorul fehérjepótlásra, és az agrárszektor fejlődése révén fenntartható megoldások is rendelkezésre állnak.
„Nem akarjuk, hogy a szlovák gyerekek csak rovarokkal dúsított lisztet ismerjenek. A hagyományos, tiszta gabonából készült liszt megőrzése a célunk. A fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy a szlovák malmokból származó liszt valódi minőséget képvisel”
– zárta gondolatait Lapšanský.
Kapcsolódó cikkeink
Az Agroloop 13 ezer négyzetméteres automatizált gyára mérföldkőnek számít a rovarfehérje-gyártó iparágban
Az európai fehérjekitettség egyre sürgetőbb problémát jelent az agrárszektorban: a…
Tovább olvasom >Magyarországon nő az érdeklődés a rovarfehérjék iránt
Magyarországon egyre többen kezdik felismerni a rovarfehérjék potenciálját, bár sokan…
Tovább olvasom >Romániában törvénnyel korlátozták a rovarlisztet tartalmazó termékek forgalmazását
Romániában ezentúl csak az áruházak elkülönített polcain, jól látható figyelmeztető…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy Márton: nagy az esélye az árréscsökkentés fenntartásának
Nagy esélye van annak, hogy az árréscsökkentési intézkedést nem vezetik…
Tovább olvasom >Új uniós útmutatók segítik a felkészülést az EUDR alkalmazására
Az Európai Bizottság új útmutatót és gyakran ismételt kérdéseket tartalmazó…
Tovább olvasom >Szakértőtől kaphatnak tanácsot a vásárlók a Lidl-től állateledel témában
A Lidl Magyarország újabb lépést tesz a felelős kisállattartás további…
Tovább olvasom >