A magyar mellett a cseh, a lengyel és a szlovák agrárkamara is támogatja a polgári kezdeményezést

Szerző: STA Dátum: 2023. 08. 16. 09:00

A NAK mellett a Visegrádi Négyek másik három agrárkamarája is támogatja a vidék értékeinek megőrzéséért indított európai polgári kezdeményezést.

(Fotó: Pixabay)

Napjainkban az Európai Unió vidéki régiói folyamatosan elveszítik lakosságuk, örökségük, értékeik, mezőgazdasághoz kötődő hagyományaik egy részét, köszönhetően például a radikális zöld szervezetek és a társadalom egy része által gerjesztett agrárium-ellenességnek. Ez veszélyeztetheti az EU mezőgazdaságát, lakosságának biztonságos élelmiszer-ellátását. A „Védjük meg vidéki térségeinket!” (Together for heritage protection) elnevezéssel indult európai polgári kezdeményezés célja, hogy hozzájáruljon a vidékhez kötődő értékek, illetve az az EU élelmiszerelőállításra szolgáló területeinek, közösségeinek megőrzéséhez.

Ellentét a környezetvédők és az agrárium között

Az elmúlt években jelentősen megszaporodtak az agráriumot érő támadások a radikális környezetvédő szervezetek és a társadalom egy része irányából, kiváltképp Nyugat-Európában, de a keletibb országokban is. Tekintettel arra, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a cseh, a lengyel, valamint a szlovák agrárkamara is kiemelt feladatának tekinti az agráriumban tevékenykedők megbecsültségének helyreállítását, mind a négy szervezet csatlakozott az EU vidéki örökségének, élelmezésbiztonságának védelme céljából indított európai polgári kezdeményezéshez.

NAK

Kapcsolódó cikkeink