Tavasszal odaveszhetett a magyar méhek fele

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 08. 07. 11:30

Tavasszal, a napraforgó virágzása idején a magyar méhcsaládok fele odaveszett – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az InfoRádiónak – olvasható az Indexen.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mi az oka a tömeges méhpusztulásnak. Az első laborvizsgálatokból annyi derült ki, hogy napraforgó virága nem tartalmaz semmilyen vegyszert, viszont nincs meg egyelőre az a molekula, ami a méhek pusztulását okozhatta.

Bross szerint annyira komplex oka van a jelenségnek, hogy még nem látnak tisztán a kérdésben. Annyi viszont már sejthető az első talajvizsgálatok alapján, hogy minden benne van a talajban, amit évtizedek óta használ a nagyüzemi mezőgazdaság. Bross szerint ugyanakkor a konkrét okok megtalálása egész télen munkát ad majd a szakembereknek.

A méhpusztulás által érintett méhészek az összes virágport, nektárt, vizet hordó méhüket elvesztették: ezeket Bross szerint nagyon nehéz lesz regenerálniuk a méhészeknek. A Dunántúli megyékben kevésbé, de az alföldi, Duna-Tisza köszi megyékben több, mint a méhészek felét érinti ez a probléma. (Stubnya Bence, index)

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink