A magyar márkák többsége véletlenül sikeres
Egy nemrég készült nemzetközi felmérésben csupán a megkérdezett marketingszakemberek fele válaszolt úgy, hogy hosszú távú márkastratégiával rendelkezik. Ennél is kevesebben voltak azok, akik arról vallottak, hogy képesek tisztán artikulálni a márkaértékeiket jelenlegi és jövőbeni ügyfeleik felé.
Tapasztalatom szerint még ennél is rosszabb arányokat találunk a hazai cégek és márkák tekintetében. Ismerős lehet a szituáció, amikor a magyar márkatulajdonos büszkén mutogatja az egyik vagy másik hazai márkarangsort, amelyre éppen felkerült a saját brandje. Ugyanakkor, ha ugyanez a tulajdonos őszintén végiggondolja, hogy ez a kitűnő eredmény mennyire a tudatos márkaépítési stratégiájának köszönhető, azt gondolom, hogy a legközelebbi listánál már nem lesz olyan harsány a felkiáltása. Nagyon kevés az olyan hazai cég, amely tudatos, már a vállalkozás születésének pillanatában eldöntött márkastratégiával indult, hozzátéve, hogy ezek a márkák viszonylag rövid időn belül elismert nemzetközi branddé váltak.
Minden magyar márkatulajdonosnak azt javaslom, hogy esettanulmányként vizsgálja meg az itthon született nemzetközi sikereket, ilyen a Szentkirályi, a Hell vagy a Prezi márkatörténete. Amennyiben egyetértünk abban, hogy a következő tíz évben az a vállalkozás, amely csak a hazai vásárlókat célozza, kilátástalan helyzetbe kerülhet, és azt vallja, hogy kitörési lehetőségként a nemzetközi „nagy színpadra” kell fellépni, úgy gondolom, hogy ezt a feladatot most kell elvégezni.
Vágvölgyi Mihály/Noguchi Porter Novelli, partner
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >Vállalkozásra szabott csarnokok segítik a KKV-k fejlődését és növekedését
A RaktárAD belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező logisztikai fejlesztő új fejezetet…
Tovább olvasom >