A magyar kormány szerint a kiskereskedelmi különadó nem sértette a hozzáadottérték-adóról szóló irányelvet

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 09. 06. 12:02

A kormány álláspontja szerint a bolti kiskereskedelmi tevékenységet terhelő ágazati különadó nem sértette a közös hozzáadottérték-adóról szóló irányelvet, mert az adó nem hordozza magán a hozzáadottérték-adó – az Európai Bíróság által számos ítéletben többször rögzített – négy jellemzőjének egyikét sem – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az MTI-vel.

paragrafus_600x400_200_200

Pankucsi Zoltán rámutatott: az Európai Bíróság következetes joggyakorlata alapján egy adónem csak akkor ütközhet a közös hozzáadottérték-adóról szóló irányelvvel, ha az adónem esetén a közös hozzáadott értékadó négy jellemzője egyaránt fennáll.

A helyettes államtitkár azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a luxembourgi Európai Bíróság illetékes főtanácsnoka szerint a Magyarországon a kiskereskedelmi tevékenységre kivetett különadó nem jelent hátrányos megkülönböztetést a külföldi vállalatokkal szemben, ugyanakkor a magyar bíróságnak szerinte el kellene döntenie, hogy a különadó összeegyeztethető-e a hozzáadottérték-adóról szóló uniós irányelvvel.

Pankucsi Zoltán kifejtette: az ágazati különadó adó nem általános jellegű, hiszen eleve csak meghatározott tevékenységvégzés esetén terhelte az adó alanyát; mindemellett az ágazati különadó nem arányos az értékesített termék árával, mert az ágazati különadó sávosan progresszív mértékrendszerű volt és nem az értékesítésre vetült, hanem a vállalkozás adóalapjára.

Hozzátette: az adó nem a hozzáadott értéket terhelte oly módon, hogy az adóterhet a végső fogyasztó viselje, hiszen az adóalanyt terhelő ágazati adóból nem volt levonható az előző értékesítési fázisban az adóalanyra áthárított adó; az adót nem számították fel a termelési értékesítési folyamat minden szakaszában.

Valamennyi feltétel teljesülése egyébként is teljes mértékben kizárt egy közvetlen adóban. Többek között erre figyelemmel állapította meg az Európai Bíróság 2007-ben az iparűzési adó összhangját az uniós joggal – hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink