A magyar iskolai menzán is kísérleteznek a húsmentes hússal
Nemrégiben 265 gyermek kapott húsmentes bolognai spagettit, melyet hús helyett teljes egészében borsófehérjéből állítottak elő – írja a Napidoktor.hu nyomán az origo.
Noha nem ismeretlen fogalom már Magyarországon sem a húsmentes hús – az egyik gyorséttermi lánc már be is vezette a növényi alapú húspogácsát új szendvicsében, sőt egy magyar húsmentes húst gyártó cég még az Egyesült Államok piacára is betör – de a gyermekétkeztetésben a szigorú szabályok miatt eddig nem vezettek be ilyen ételt. Most azonban borsófehérjéből készült húspótlóval kapcsolatos kísérletbe kezdtek egy budapesti általános iskolában.
A Food Control és az Új Budai Alma Mater Általános Iskola kifejezetten szeretné megismertetni a gyermekekkel a nagyvilágban – és itthon is – egyre népszerűbb növényi fehérje-alapú húspótlókat.
Borsófehérjével készítették el a bolognai spagettit az egyik budapesti általános iskola menzáján.
Az iskola igazgatója, Giczi Balázsné Parditka Orsolya azt emelte ki az újdonság kapcsán, hogy az új típusú, „zöldebb” élelmiszerekből készült fogásokra azért van szükség, hogy csökkentsék az élelmiszerek előállításával kapcsolatos káros környezeti hatásokat.
A bolognai spagettiben darált hús helyett borsófehérjét használtak a séfek. Az ételt a fehérje alapanyagtól kezdve teljes egészében a Food Control csoport SoReCa konyháján készítették el, így a bolognai szósz garantáltan nem tartalmazott semmiféle allergént, adalékanyagot és ízfokozót.
Az étel elfogyasztása után lemérték a gyerekek elégedettségét, melynek eredménye alapján 91 százalékuknak ízlett az újdonság.
Tóth András, a fejlesztési projekt vezetője azt emelte ki, hogy nem a húsfogyasztásról szeretnék lenevelni a gyerekeket, hanem a táplálkozásukat szeretnék elmozdítani a fenntarthatóság irányába új, magas minőségű élelmiszerekkel. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
A sportolók nagy kedvence lett a ToTu termékcsalád
Egyre több ember számára ismert, hogy mennyire fontos egészégünk megőrzése…
Tovább olvasom >Új, fehérjealapú termékekkel támogatja a Nestlé a súlykontrollt kulcspiacain
A fehérjékkel kapcsolatos trendeket meglovagolva fejleszt a Nestlé folyamatosan a…
Tovább olvasom >Tízből kilenc fehérjeminta mikroműanyaggal szennyezett
Az Ocean Conservancy és a kanadai Torontói Egyetem új tanulmányában…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >