A magyar élelmiszeripar jelentős fejlődés előtt áll?

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 06. 13. 11:55

A magyar élelmiszeripar jelentős fejlődés előtt áll, ha megfelelően tud élni a 2027-ig rendelkezésére álló 1500-2000 milliárd forint fejlesztési forrással, akkor a modern technológia révén tovább növelheti exportteljesítményét – mondta Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető-helyettese csütörtökön az AMC tájékoztatóján, Budapesten.

Kilőhet az export

Elmondta, a magyar agrárexport tavaly 13,3 milliárd eurót tett ki, a behozatal értéke 9,8 milliárd euró volt, az elért 3,5 milliárd euró agrárexport többlet 35 százalékát adta a magyar külkereskedelmi forgalom tavalyi aktívumának.
Ismertette, hogy a magyar export célpiaca Európa, ide irányult az agrárkivitel 95 százaléka, ezen belül az Európai Unió tagországaiba 85-86 százalék jutott.

Hozzátette, hogy az agrárexport piacot diverzifikálni kell a bővülési lehetőség megteremtése érdekében. A lakosságszám és a gazdasági növekedés alapján potenciális lehetőség van a balkáni országokban, Észak-Afrika egyes országaiban, a közel-keleti, a dél- és délkelet-ázsiai, a közép-ázsiai térségekben.

A vállalkozásoktól érkezett visszajelzések azt mutatják, hogy a magyar élelmiszeripari cégek külpiaci tevékenységét az AMC Hungarian Food Business Programja segítette. Évente mintegy 120-150 magyar cég vesz részt az AMC szervezésében nemzetközi kiállításokon. A 2022-ben indult eddig megszervezett 16 B2B delegációs programban 115 magyar cég és 836 külföldi beszerző vett részt – mondta Giczi Gergely.

Csaplár Eszter, az AMC Exportfejlesztési Iroda vezetője elmondta, a Hungarian Food Business Programban 2021 októberében bemutatott exportfejlesztési online katalógusban mintegy 800 regisztrált felhasználó van. Ebből 227 magyar gyártó cég, 440 pedig külföldi beszerző, a magyar külgazdasági hálózat tagjaiból, egyéb szakmai szervezetektől pedig 134 regisztrált felhasználót tartanak nyilván.

A katalógusban 13 főkategóriában lehet feltölteni termékeket, ebből kereshetnek a magyar agrár exporttermékek iránt érdeklődő importőrök, disztribútorok. A katalógusban láthatók az AMC közösségi szervezési kiállításai, B2B eseményei, konferenciái is. Rendszeresen közzéteszik az online felületen a magyar agrár szakdiplomaták összefoglalóit az adott piacról. Az ősszel elindítják – a jelenleg tesztelés alatt álló – üzleti lehetőségek funkciót, ahová vételi ajánlatokat lehet feltölteni – ismertette Csaplár Eszter a sajtótájékoztatón.

Kapcsolódó cikkeink