Távol-Keleten versenyez a magyar baromfi

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 06. 11:42

A magyar élelmiszerexport bővítéséről tárgyalt Kardeván Endre államtitkár Hanoiban, a Magyar-Vietnámi Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság ülésén – tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-t kedden.

Vietnámban tárgyaló Kardeván Endre a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára egyebek mellett baromfi-, sertés- és nyúltenyésztési együttműködés élénkítéséről egyeztetett, a szaktárca közleménye szerint az élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi eljárások egyszerűsítéséről írtak alá nyilatkozatot és megbeszélést folytattak a sertés- és baromfihús exportjához szükséges állategészségügyi exportbizonyítványokról.

Magyarországról néhány cég szállít, zömében fagyasztott, tisztított és darabolt baromfihúst a távol-keleti országba. A hozzáférhető dokumentációból az is kiderül, hogy népszerű termék, az úgynevezett C kategóriájú csirkeláb, csirkecomb, csirke szárny és szárnyvég, máj és nyak. De eljut a vietnámi fogyasztókhoz a gyorsfagyasztott, magyar főtt, panírozott baromfitermék: cordon blue, nuggets, kijevi csirke is.

A távol keleti baromfipiac rendkívül fontos, ahol igen nagy a verseny, bizonyítja ezt az a jelentés is, amelyet az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) állított össze. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet által készített összegzés ebből a jelentésből idézve megállapítja, hogy az USA összes csirkehús exportja 2011 augusztusában rekordszintet ért el. Az idén, ugyanebben a hónapban 6,5 százalékkal maradt el ettől a nemzetközi piacokra kerülő mennyiség. Ez elsősorban a hongkongi, az angolai és a grúziai felvevőpiacok gyengülésének tudható be. E három országba került az USA kivitelének 24 százaléka 2011 augusztusában, ugyanakkor 2012 nyolcadik hónapjában ez csupán 10 százalékot tett ki. A szállítmányok mennyisége viszont nőtt Mexikó, Kuba és Tajvan felé az idén. Az USA Nemzeti Baromfi Tanácsa szerint az Egyesült Államok baromfiágazatának jövője az exportpiacok bővítésén múlik.

Az Egyesült Államokban előállított vágócsirke mennyisége előreláthatóan 16,6 millió tonna körül alakul 2012-ben, ez 2 százalékkal kevesebb, mint az előző évben volt (16,9 millió tonna). Az USDA várakozásai szerint 2013-ban tovább csökken a csirkehústermelés.

Az Egyesült Államok összes csirkehús exportja 2011 augusztusában rekordszintet ért el. Az idén, ugyanebben a hónapban 6,5 százalékkal kevesebb volt a nemzetközi piacokra került mennyiség. Ez elsősorban a hongkongi, az angolai és a grúziai felvevőpiacok gyengülésének tudható be. E három országba került az USA kivitelének 24 százaléka 2011 augusztusában, ugyanakkor 2012 nyolcadik hónapjában ez csupán 10 százalékot tett ki. A szállítmányok mennyisége viszont nőtt Mexikó, Kuba és Tajvan felé az idén.

Az USA Nemzeti Baromfi Tanácsa szerint az Egyesült Államok baromfiágazatának jövője az exportpiacok bővítésén múlik.
Magyarországon az első háromnegyed évben a felvásárolt vágócsirke mennyisége 10 százalékkal, élősúlyos termelői ára 6 százalékkal volt magasabb mint az előző év azonos időszakában. Egészen pontosan az esztendő 1-42. hetében a pulyka felvásárlása két százalékkal csökkent, ugyanakkor termelői ára 6 százalékkal emelkedett. Az egész csirke kilónkénti feldolgozói értékesítési ára 459 forint volt a vizsgált időszakban, ami csaknem megegyezett a tavalyi árral. A csirkecomb értékesített mennyisége 27 százalékkal, értékesítési ára 14 százalékkal emelkedett ugyanabban az összehasonlításban. A csirkemellet kilónként négy százalékkal magasabb áron 965 forintért értékesítették az idei év első 42 hetében, mint az előző esztendő azonos időszakában. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink