A magyar bor történetei: királyok kedvencétől a bikavérig – történelmi est Egerben
2025. május 15-én különleges történelmi-gasztronómiai eseménynek ad otthont a Juhász testvérek Pincészete Egerben. A Rubicon Intézet és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös programsorozatának részeként a magyar bor évszázadokon átívelő történetébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők – egészen a római kortól a kortárs borászatig.
A rendezvény célja, hogy bemutassa a magyar gazdaság egyes történelmi szektorainak fejlődését és küzdelmeit – ezúttal a hazai bortermelés múltjára és jelenére fókuszálva. A sorozat különlegessége, hogy a történelmi szempontokat mindig egy mai, vezető piaci szereplő perspektívájából is megvilágítják. Az egri eseményen Dr. Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszönti a résztvevőket.
A magyar borászat gyökerei a római kor előtti időkre nyúlnak vissza – a régészeti leletek tanúsága szerint már a pannóniai hódítás előtt is foglalkoztak szőlőműveléssel a Kárpát-medencében. A honfoglalás után a borkultúra újraélesztésében kulcsszerepet játszottak a nyugati szerzetesrendek, főként Itáliából és Burgundiából. A 13. századtól már jogi dokumentumok tanúskodnak a kialakult bortermelő birtokokról, míg a 15. században az exportképes szerémségi bor tűnt el a történelem süllyesztőjében az oszmán hadjáratok következtében.
A magyar borkultúra azonban minden válságot túlélve a 19. századra ismét virágzásnak indult, egészen a filoxérajárványig, amely alapjaiban rengette meg az ágazatot. A beszélgetés során az érdeklődők megtudhatják, milyen borokat ittak a múltban a magyarok, kik voltak a legjelentősebb bortermelők, és valóban igaz-e a legenda, hogy egy szolgálólány „felejtette el” időben leszüretelni a Tokaj-hegyaljai aszúszemeket.
Az est vendégei Nagy Balázs történész, az ELTE BTK Középkori Történeti Tanszékének tanszékvezető docense, valamint Juhász Ádám borász, a JUHÁSZVIN Kft. tulajdonosa lesznek. A beszélgetést Antalffy Péter, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa vezeti.
Időpont: 2025. május 15., 18:00
Helyszín: Juhász testvérek Pincészete (Eger, Kőlyuki Pincesor 35.)
A program nemcsak történeti ismeretekkel gazdagítja a közönséget, hanem lehetőséget teremt arra is, hogy a múlt tanulságait összevessük a jelen kihívásaival – és mindezt természetesen egy jó pohár egri bor társaságában.
Kapcsolódó cikkeink
AM: a St. Andrea Szőlőbirtok lett az év pincészete Magyarországon
A magyar borászatok hittel, kitartással, hűséggel dolgoznak, lépést tartanak a…
Tovább olvasom >Lengyel nagyvállalat vásárolta fel a legnagyobb moldovai borexportőrt
A lengyel Maspex felvásárolta a legnagyobb moldovai borexportőrt, a Purcari…
Tovább olvasom >Megkezdődött a szüret a Dél-Balatonon
A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével szerdán megkezdődött az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az euróövezetben és az Európai Unióban havi és éves összevetésben egyaránt nőttek a termelői árak júniusban
Az euróövezetben és az Európai Unióban havi és éves szinten…
Tovább olvasom >Jelentős egyszerűsítés: akár 57%-kal csökkenhet az adatpontok száma a vállalati fenntarthatósági jelentésekben
Az EFRAG tervezete alapján nagyfokú egyszerűsítések jönnek az ESRS szabványokban,…
Tovább olvasom >Átlagosan nem emelkedtek az árak az Auchanban tanszervásárában tavalyhoz képest
Kezdetét vette a tanszervásár az Auchanban, ahol idén nem kell…
Tovább olvasom >