A magyar bor történetei: királyok kedvencétől a bikavérig – történelmi est Egerben
2025. május 15-én különleges történelmi-gasztronómiai eseménynek ad otthont a Juhász testvérek Pincészete Egerben. A Rubicon Intézet és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös programsorozatának részeként a magyar bor évszázadokon átívelő történetébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők – egészen a római kortól a kortárs borászatig.
A rendezvény célja, hogy bemutassa a magyar gazdaság egyes történelmi szektorainak fejlődését és küzdelmeit – ezúttal a hazai bortermelés múltjára és jelenére fókuszálva. A sorozat különlegessége, hogy a történelmi szempontokat mindig egy mai, vezető piaci szereplő perspektívájából is megvilágítják. Az egri eseményen Dr. Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszönti a résztvevőket.
A magyar borászat gyökerei a római kor előtti időkre nyúlnak vissza – a régészeti leletek tanúsága szerint már a pannóniai hódítás előtt is foglalkoztak szőlőműveléssel a Kárpát-medencében. A honfoglalás után a borkultúra újraélesztésében kulcsszerepet játszottak a nyugati szerzetesrendek, főként Itáliából és Burgundiából. A 13. századtól már jogi dokumentumok tanúskodnak a kialakult bortermelő birtokokról, míg a 15. században az exportképes szerémségi bor tűnt el a történelem süllyesztőjében az oszmán hadjáratok következtében.
A magyar borkultúra azonban minden válságot túlélve a 19. századra ismét virágzásnak indult, egészen a filoxérajárványig, amely alapjaiban rengette meg az ágazatot. A beszélgetés során az érdeklődők megtudhatják, milyen borokat ittak a múltban a magyarok, kik voltak a legjelentősebb bortermelők, és valóban igaz-e a legenda, hogy egy szolgálólány „felejtette el” időben leszüretelni a Tokaj-hegyaljai aszúszemeket.
Az est vendégei Nagy Balázs történész, az ELTE BTK Középkori Történeti Tanszékének tanszékvezető docense, valamint Juhász Ádám borász, a JUHÁSZVIN Kft. tulajdonosa lesznek. A beszélgetést Antalffy Péter, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa vezeti.
Időpont: 2025. május 15., 18:00
Helyszín: Juhász testvérek Pincészete (Eger, Kőlyuki Pincesor 35.)
A program nemcsak történeti ismeretekkel gazdagítja a közönséget, hanem lehetőséget teremt arra is, hogy a múlt tanulságait összevessük a jelen kihívásaival – és mindezt természetesen egy jó pohár egri bor társaságában.
Kapcsolódó cikkeink
Tíz napon át ünneplik az Egri Bikavért – gasztronómia, pincetúrák és gálaest az Egri borvidéken
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Nébih: újabb borvidékeken jelent meg a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Ősz, szüret és borvásár az Auchanban
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
K&H Elemzői kommentár: Továbbra is lejtőn a magyar ipar
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >KSH: az előző év azonos időszakához mérten 7,3, az előző hónaphoz képest 2,3 százalékkal visszaesett az ipari termelés
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >NGM: október 6-ától elindult a fix 3 százalékos kkv hitel
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >