A magyar állattenyésztés alkalmazkodóképessége reményt ad a sikeres jövőre

Szerző: STA Dátum: 2022. 09. 30. 08:00

A magyar állattenyésztés aktuális kihívásokkal való megbirkózásának képességét az elmúlt 150 év is bizonyítja – jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a KÁN Egyetemi Napok megnyitóján, Kaposváron, pénteken.

(Fotó: Pixabay)

Az államtitkár megnyitó beszédében kifejtette: a magyar állattenyésztés mindig sikeresen alkalmazkodott korának elvárásaihoz és felelt meg kihívásainak, amely a fennálló nehézségek mellett is reményt ad a sikeres jövőre. Az Agrárminisztérium elkötelezett amellett, hogy az állattenyésztéshez szükséges feltételeket a jelenlegi energiaválság és az aszály okozta nehéz helyzetben is minden rendelkezésre álló eszközzel biztosítsa. Ennek érdekében elérhető a mezőgazdasági hitelmoratórium, a rendkívüli mértékű kamattámogatás a forgóeszköz-finanszírozáshoz, illetve a feldolgozóipar számára készülő energiaköltség támogatás is – emelte ki Feldman Zsolt. A KÁN Egyetemi Napok eredményesen szolgálja azt a célt, hogy az ide látogatók valós képet kapjanak az állattenyésztésről, a gazdálkodók pedig itt megtalálják a szakmához kapcsolódó legújabb, legelőremutatóbb információkat és tudást – folytatta az államtitkár.

A KAP összeállítása során minden szempontot figyelembe vettek

A megnyitót követő Vidékfejlesztési Konferencia keretében megrendezett kerekasztal beszélgetésen Feldman Zsolt arról beszélt, hogy a magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar rendkívül sokszínű és sokrétű, amely agrárpolitikai szempontból egyaránt adja a szépségét és a nehézségét is. Az elmúlt időszakban az agrártámogatások megtervezésének és elköltésének legfontosabb alapelve a hozzáadott érték növelés volt az agráriumban. A 2027-ig tartó időszakra vonatkozó Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv úgy lett megalkotva, hogy megfelel az összes olyan szakmai elvárásnak, amely ma Magyarországon a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztése szempontjából felmerül. Az államtitkár kitért arra is, hogy a nemzetközi piaci versenyben való eredményességet a cégek együttműködési képessége és hajlandósága nagyban befolyásolja.

AM

Kapcsolódó cikkeink