A magyar állattartásnak, így a sertéstenyésztésnek is van jövője

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 17. 13:01

A vidékfejlesztési tárca továbbra is elkötelezetten támogatja az állattenyésztést, mivel erős állattartás nélkül nincs erős növénytermesztés sem. A két ágazat felbomlott egyensúlyának helyreállításával lehet csak erős a vidék és az ország – jelentette ki Czerván György a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a Dombegyházi Agrár Zrt. üzemavató ünnepségén. Hozzátette: a ma átadott két sertéstelep fejlesztése példa arra, hogy válság idején is érdemes befektetni a sertéstartásba.

A Vidékfejlesztési Minisztérium közlése szerint Czerván György emlékeztetett: a gazdasági válság fokozottan megnöveli a fejlesztések értékét. A beruházások korszerűsítik az ágazatot, megteremtik a versenyképes gazdálkodás feltételeit. Ezek szükségesek a válság hatásának tompításához, és segítenek a piaci versenyben. A most átadott sertéstelepekhez hasonló fejlesztések szükségesek a válság sikeres leküzdéséhez.

A Békés megyei agrárvállalkozás sertéstelepei 2008 óta 1,3 milliárd forintból újultak meg. Ebből az összegből 695 millió forint minisztériumi támogatás volt.

A fejlesztések hatására 20-30 százalékkal több sertést nevelnek. A leválasztott malacok száma meghaladja a 26-ot, ami a nyugat-európai termelők eredményeivel is felveszi a versenyt. A társaság a jövő évtől több, mint 28 ezer hízó előállítását tervezi. A 100 százalékban magyar tulajdonú társaság üzleti partnerei is elsősorban hazai vállalkozások.
Czerván György hangsúlyozta: a fejlesztés azért is kiemelt jelentőségű, mert helyben maradásra ösztönzi az embereket egy olyan térségben, mely Magyarország 33 leghátrányosabb kistérsége közé tartozik.

(munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink