A Magosz szerint tönkremehetnek a családi gazdálkodók

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 21. 00:06

Sok családi gazdálkodó a pénzügyi ellehetetlenülés határára sodródott, már az esedékes hiteltörlesztéseit sem tudja fizetni – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

Jakab elmondta: most járnak le azok a kölcsönök, amelyeket a családi gazdaságok még az Orbán-kormány idején vettek fel tevékenységük fejlesztésére. Összességében mintegy 37 milliárd forintnyi fejlesztési és forgóeszköz-hitelről van szó. A kölcsönökből mintegy 7-8 milliárd forint a hónap végéig lejár, az év végéig pedig további 5-7 milliárd forint visszafizetése válik esedékessé a Magosz adatai szerint.
Jakab István hangsúlyozta, hogy a családi gazdálkodókat nemcsak a gazdasági válság általános hatásai sújtják, hanem az agrár-, főként a gabonapiac pangása is. Az árak igen alacsonyak, a bankok pedig gyakorlatilag nem folyósítanak hitelt.
Kis Miklós, a Magosz ifjúgazda tagozatának vezetője szerint – aki maga is érintett az ügyben – fizetési haladékra lenne szükség, kamattámogatásra és a kölcsönök futamidejének meghosszabbítására.
Továbbá – tette hozzá Jakab István – az úgynevezett uniós de minimis, azaz kis összegű kifizetési támogatásra. A Magosz elnöke szerint a helyzet rendezésére a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. által tett megoldási javaslat – amit a Magosz megkeresésére terjesztettek elő – elfogadhatatlan. A 60 százalékos visszafizetés mellett a fennmaradó 40 százalék hitel átütemezéséhez 300 százalékos új fedezet biztosítására lenne szükség a gazdálkodónak – írja a Profitline.hu.Kapcsolódó cikkeink