A Magosz közraktározásra biztat

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 07. 15. 13:05

Közepes mennyiségű, de jó minőségű búza termett Magyarországon idén – állította a Magosz. Az agrárszervezet szerint jelenleg nyomottak az árak, a világpiaci trend alapján viszont később többet is elkérhetnek a gazdák, ezért jelenleg nem érdemes eladniuk a termést.

Ebben az évben az aratás eddigi tapasztalatai alapján jó minőségű, ám közepes mennyiségű búzatermésre számíthatnak a gazdálkodók – közölte Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A termés mennyisége 3,2-4,0 tonna között mozog átlagosan hektáronként. Így a búza összmennyisége a betakarítás végén a tavalyihoz – ez 3,76 millió tonna volt – lehet hasonló. Hozzátette: a búza minősége ugyanakkor jó, amit a szemek beltartalmi értéke is mutat. Emellett a kedvező időjárásnak köszönhetően az idén fuzáriumfertőzéstől sem kell tartaniuk a gazdáknak.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a gazdálkodók az aratást követően ne adják el azonnal a termést, mert nyomottak az árak. Volt, ahol 38 ezer forintot kínáltak a termelőnek egy tonna búzáért az idén. Jakab István felhívta a figyelmet: a gazdálkodók éljenek a közraktározás lehetőségével. A világon ugyanis – az előrejelzések szerint – kevesebb étkezési gabona terem a szükségesnél, azaz várhatóan keresleti piac alakul ki.

Jakab István emlékeztetett: a búzapiac jelenleg pang Magyarországon ugyanis sem a nagyobb kereskedő cégek, sem a jelentősebb felhasználók nem vesznek árut. Az a véleménye, hogy az említett vállalkozások így szeretnék letörni a piaci árakat, és a tárolóval nem rendelkező – kiszolgáltatott – gazdálkodóktól olcsón megvásárolni a terményt.

A Magosz elnöke közölte, most a búza önköltsége hektáronként 140 ezer forint, így legalább 50 ezer forintos ár szükséges ahhoz, hogy a gazdának nyeresége is legyen a termelésen a mostani hozamok mellett.

Megjegyezte azt is, hogy míg tavaly 1,1 millió hektáron termeltek búzát Magyarországon, addig az idén 890 ezer hektár volt a vetésterület, amelyből mintegy 60 ezer hektárt belvízzel sújtott. Ezért az esetlegesen magasabb hektáronként hozam nem jelent tényleges mennyiségi többletet a múlt évhez viszonyítva.

A GMO-szennyezésről szólva arról beszélt, hogy Magyarország népegészségügyi és gazdasági érdeke is az, hogy magas hozzáadott értékű, jó minőségű élelmiszereket állítson elő. Ezért Magyarország alapvető érdeke, hogy megőrizze GMO-mentességét.

Különösen fontosnak mondta a Magosz elnöke, hogy a GMO-mentesség biztosításának megfelelő jogszabályi háttere is legyen Magyarországon. Szerinte ugyanis ez a feltétele annak, hogy a gazdálkodók ne csak egészséges növényi, hanem állati eredetű termékeket is előállíthassanak – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink