A maffia már az élelmiszeriparba is beszivárgott
A maffia olyan mértékben beszivárgott az olasz mezőgazdaságba és az élelmiszeriparba, hogy az onnan származó tavalyi bevétele egyes becslések szerint meghaladta a 16 milliárd eurót. Hamisítják az extra szűz olíva olajat, a bivalytejből készült mozzarellát vagy éppen átveszik az irányítást a paradicsomtermelésben.
Az olasz mezőgazdasági szövetség két társszervezettel végzett felmérése szerint a szervezett bűnözés előnyt kovácsol az elhúzódó gazdasági válságból, mégpedig úgy, hogy ellenőrzést szerez farmok és vállalatok felett. Az ország 102 tartományából csak négy maradt mentes a maffia befolyásától.
Hamisítják az olyan nagyértékű termékeket, mint az extra szűz olíva olaj, vagy a bivalytejből készült mozzarella, illetve egész csordákat hajtanak el, illetve egyszerűen ellopják a földek termését. Ezzel komolyan ártanak az olasz élelmiszerekről világszerte alkotott képnek, veszélyeztetik a fogyasztók egészségét valamint a környezetet egyaránt” – idézte a hírügynökség Roberto Moncalvót, a mezőgazdasági szövetség, a Coldretti elnökét, aki szerint a maffia szorításában fulladozik az üzleti és a gazdasági szféra, és sok tisztességes vállalatot veszélyeztet a bűnözők tevékenysége.
Szicília Ragusa régiójában már az egész paradicsomtermesztés a kezükben van, márpedig a szicíliai paradicsom az olasz konyha prémium kelléke. A Coldretti szerint széles körben terjedt el az is, hogy az agrár nagy- és kiskereskedelem felett is megszerzik az ellenőrzést és az extraprofit érdekében felhajtják a fogyasztói árakat.
A Világbank úgy becsüli, hogy a mezőgazdaság adja az olasz GDP 2,2 százalékát, ugyanakkor a teljes foglalkoztatotti állomány 4 százalékának ad munkát. Nem kis összegről van szó, hiszen az IMF 2015-re vonatkozó októberi előrejelzése szerint a tavalyi olasz GDP 1819 milliárd dollár körül lehet, ezzel az olasz gazdaság a nyolcadik helyen áll a világ országai sorában, megelőzve Brazíliát, Kanadát, Dél-Koreát, Ausztráliát, valamint a 13. helyen álló Oroszországot. (agrarszektor.hu, blog.syngenta.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Nagy István: jó minőségű dinnyével indul a magyar dinnyeszezon
A tavalyihoz képest a dinnyeimport mennyisége 51 százalékkal csökkent, ami…
Tovább olvasom >Ingyen biztosítja a kormány a gazdáknak az öntözővizet
A kormány ingyenesen biztosítja a gazdák számára az öntözővizet azzal,…
Tovább olvasom >Az éghajlatváltozás az élelmezésbiztonság egyik legnagyobb kockázata
Hazánk vízgazdálkodási stratégiával, valamint a precíziós öntözéstechnológiák támogatásával csökkenti az…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >