A maffia már az élelmiszeriparba is beszivárgott
A maffia olyan mértékben beszivárgott az olasz mezőgazdaságba és az élelmiszeriparba, hogy az onnan származó tavalyi bevétele egyes becslések szerint meghaladta a 16 milliárd eurót. Hamisítják az extra szűz olíva olajat, a bivalytejből készült mozzarellát vagy éppen átveszik az irányítást a paradicsomtermelésben.
Az olasz mezőgazdasági szövetség két társszervezettel végzett felmérése szerint a szervezett bűnözés előnyt kovácsol az elhúzódó gazdasági válságból, mégpedig úgy, hogy ellenőrzést szerez farmok és vállalatok felett. Az ország 102 tartományából csak négy maradt mentes a maffia befolyásától.
Hamisítják az olyan nagyértékű termékeket, mint az extra szűz olíva olaj, vagy a bivalytejből készült mozzarella, illetve egész csordákat hajtanak el, illetve egyszerűen ellopják a földek termését. Ezzel komolyan ártanak az olasz élelmiszerekről világszerte alkotott képnek, veszélyeztetik a fogyasztók egészségét valamint a környezetet egyaránt” – idézte a hírügynökség Roberto Moncalvót, a mezőgazdasági szövetség, a Coldretti elnökét, aki szerint a maffia szorításában fulladozik az üzleti és a gazdasági szféra, és sok tisztességes vállalatot veszélyeztet a bűnözők tevékenysége.
Szicília Ragusa régiójában már az egész paradicsomtermesztés a kezükben van, márpedig a szicíliai paradicsom az olasz konyha prémium kelléke. A Coldretti szerint széles körben terjedt el az is, hogy az agrár nagy- és kiskereskedelem felett is megszerzik az ellenőrzést és az extraprofit érdekében felhajtják a fogyasztói árakat.
A Világbank úgy becsüli, hogy a mezőgazdaság adja az olasz GDP 2,2 százalékát, ugyanakkor a teljes foglalkoztatotti állomány 4 százalékának ad munkát. Nem kis összegről van szó, hiszen az IMF 2015-re vonatkozó októberi előrejelzése szerint a tavalyi olasz GDP 1819 milliárd dollár körül lehet, ezzel az olasz gazdaság a nyolcadik helyen áll a világ országai sorában, megelőzve Brazíliát, Kanadát, Dél-Koreát, Ausztráliát, valamint a 13. helyen álló Oroszországot. (agrarszektor.hu, blog.syngenta.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Egyszerre jelent kihívást a pocok és az invazív növény kiszorítása
Az utóbbi száz évben háromszor volt ilyen február, március, ami…
Tovább olvasom >Fókuszban a termelői piacok szakmai napot és piacbemutatót szervez a NAK
Termelői piac a XXI. században címmel szakmai rendezvényt és piacbemutatót…
Tovább olvasom >71 százalékkal nőtt a friss tojás importja
Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és…
Tovább olvasom >További cikkeink
„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Idén 5500 új munkahelyet hoz létre az ALDI az Egyesült Királyságban
A brit ALDI 5500 új munkahelyet hoz létre 2024-ben folytatott…
Tovább olvasom >Merre tovább Student Design?
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás adott otthont a POPAI nemzetközi…
Tovább olvasom >