A madárinfluenza és a csirkeárak
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) megvizsgálta, hogy milyen hatással volt a tavalyi magyarországi madárinfluenza-fertőzés miatti részleges zárlat – a hazai szárnyasállományok közül – a tyúkfélék létszámának alakulására, valamint a vágócsirke-felvásárlásra és baromfihús-értékesítésre. A KSH és az AKI Piaci és Árinformációs Rendszer (PÁIR) adatai alapján készült kiadványból még a rövid távú kiskereskedelmi üzleti döntések előtt is érdemes pontosan tájékozódni. A magyar baromfiállomány 2003-ig növekedett, ezután azonban csökkenni kezdett. A teljes baromfilétszám 2003 és 2006 között 17,1 százalékkal (9,1 millió darabbal) lett kevesebb. Emiatt hazánkban is relatív alapanyaghiány alakult ki, ami viszont a termelői árak növekedését eredményezte.
A hazai tyúkféléket a tavaly nyári madárinfluenza gyakorlatilag nem érintette. Április 1. és augusztus 1. között 1,9 millió darabbal bővült az állomány. (A madárinfluenza miatt mindössze 90 ezer tyúkot vágtak ki.)
A csirkehúsok belföldi értékesítésének alakulásában jól megfigyelhető a fogyasztói preferencia változása. Az egész csirke értékesítése 2005-ben és 2006-ban jelentősen visszaesett a korábbi évekhez képest. Feldolgozói értékesítési ára enyhén nőtt 2003 és 2006 között, azonban a növekedés mértéke jóval kisebb, mint amire a mennyiségének csökkenése alapján számítani lehetne.
A tanulmány készítői megállapították, hogy darabolt csirkehúsok (comb, mell) mennyisége és aránya az összes értékesítésen belül megnőtt, s az értékesítési árak is stabilitást mutatnak az elmúlt három évben. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára azonban a vágócsirke termelői árával ellentétesen alakult az elmúlt években. Míg a vágócsirke ára 2001 óta csökken, az egész csirke értékesítési ára folyamatosan növekszik, s a darabolt termékek ára is kiegyensúlyozottnak tekinthető a vágócsirke árához képest.
A csirkehúsok belföldi értékesítési árának növekedése a feldolgozók hatékonysági problémáira, illetve a termelőkkel szembeni erőpozíciójára utal.
Csirke egészben 65 százalékos (grillfertig) feldolgozói értékesítési ára az Európai Unió
tagországaiban, forintban, 100 kilogrammonként
2007. Változás a 04. héten
01. hét 02. hét 03. hét 04. hét az előző héthez képest (%)
Belgium 36 082 37 642 38 392 39 809 +3,3
Bulgária 32 330 32 710 32 782 31 277 -5,0
Csehország 34 228 31 950 32 325 32 451 –
Dánia 38 754 39 618 40 564 39 936 -1,9
Németország 47 058 49 341 49 000 49 191 –
Észtország 44 235 39 094 39 210 42 702 +8,5
Görögország 48 951 49 596 49 252 49 445 –
Spanyolország 44 631 43 855 42 120 39 814 -5,8
Franciaország 46 680 47 052 46 727 46 909 –
Írország 42 738 43 079 42 781 42 948 –
Olaszország 50 149 50 549 50 199 50 395 –
Ciprus 48 441 51 549 50 778 50 974 –
Lettország 39 501 39 015 39 205 39 358 –
Litvánia 34 240 35 103 35 315 35 899 +1,3
Magyarország 43 267 43 164 42 067 42 727 +1,6
Málta 42 965 42 538 42 243 42 408 –
Hollandia 36 587 36 879 39 149 39 302 –
Ausztria 46 400 46 788 46 583 46 841 +0,2
Lengyelország 27 518 31 739 27 993 29 527 +5,1
Portugália 37 596 34 335 34 098 33 217 -3,0
Románia 41 288 41 078 41 046 40 649 -1,4
Szlovénia 39 766 42 950 45 009 43 199 -4,4
Szlovákia 38 038 41 083 39 980 41 178 +2,6
Finnország 48 827 49 433 48 972 49 150 –
Svédország 43 223 42 975 41 708 41 871 –
UK 36 544 36 835 36 581 36 723 –
EU-27 40 863 41 438 40 885 40 849 -0,5
Forrás: EU Bizottság, AKI
* Átszámítva az MNB hivatalos középárfolyamán:
1. héten 1 euró = 252,32 Ft; 2. héten 1 euró = 254,34 Ft; 3. héten 1 euró = 252,58 Ft; 4. héten 1 euró = 253,56 Ft
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A nagy élelmiszerláncok többsége nyitva tartja üzleteit december 24-én délig
A nagy élelmiszerláncok többsége nyitva tartja üzleteit december 24-én, a…
Tovább olvasom >Orbán Viktor: Gazdasági fellendülés és történelmi lehetőségek 2025-re
Péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban ismertette a…
Tovább olvasom >Fogyasztóvédelmi kiválóságok díjazása: elismerték a 2024. év legjobbjait
Az idei év kiemelkedő fogyasztóvédelmi referensei és különdíjazottjai vehették át…
Tovább olvasom >