A Lucart 2013 óta 9600 futballpályányi fát óvott meg a kivágástól

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 07. 16. 06:58

A hazánkban Nyergesújfalun jelenlévő olasz papíripari cég, a Lucart immár 16. Fenntarthatósági jelentését tette közzé. A GRI irányvonalak mentén összeállított jelentésből kiderül, hogy a vírus miatti óvintézkedésekre 1,9 millió eurót fordítottak, és a megváltozott piaci körülmények ellenére 515 millió eurós forgalmat realizáltak. Akvirálták a brit ESP Ltd-t, porcari üzemükben pedig egy új kapcsolt energiatermelő létesítményt indítanak. 

Csatlakoztak az ENSZ Globális Megállapodásához

A Lucart 2020-ban is azon dolgozott, hogy a papíripar minél zöldebb legyen. Kitűzte, hogy 2025-ig 100%-ban újrahasznosítható vagy komposztálható csomagolásra, 2030-ig pedig 100%-ban újrahasznosított vagy komposztálható csomagolásra váltanak. A Csoport fenntarthatósági stratégiája összhangban áll az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival (SDG-k). A Lucart 2020-ban hivatalosan is csatlakozott az ENSZ Globális Megállapodásához (UNGCN Italy).  „Fenntarthatóság iránti elkötelezettségünk ebben a nagyon nehéz évben sem változott, sőt, az ENSZ 2030-ra kitűzött céljait olyannyira magunkénak érezzük, hogy elköteleztük magunkat az alapelvek mellett”– mondta Massimo Pasquini, a Lucart vezérigazgatója.

2020-ban elért főbb eredmények:

  • a CO2– és a NOX– kibocsátás 12,1, illetve 44,6%-kal csökkent 2014-hez képest
  • a gyártott papír tonnájára jutó hulladék 7,4%-kal csökkent 2019-hez képest
  • a víz és az energiaforrások jobb felhasználása; a fajlagos vízfogyasztás 18,1%-kal csökkent 2013-hoz képest, míg a fajlagos energiafogyasztás 11,8%-kal lett kevesebb 2014-hez képest

Hidrogénnel és biometánnal üzemelő gázturbinák

A korábbi évekhez hasonlóan a 16. Fenntarthatósági jelentés is a Global Reporting Initiative, azaz GRI Standard szerint készült. A jelentés pénzügyi részéből kiderül, hogy a koronavírus miatti óvintézkedésekre Csoport szinten 1,9 millió eurót költöttek, és hogy ugyan a koronavírus-járvány jelentősen érintette a számukra kiemelten fontos HORECA piacot, mégis sikerült több mint 515 millió eurós forgalmat bonyolítaniuk. 

A Brexit és a COVID-19 által generált bizonytalanságok ellenére a Lucart pénzügyi erejét a további nemzetközi terjeszkedés jellemezte. 2021 márciusában felvásárolták az Egyesült Királyság vezető, független feldolgozó vállalatának, az ESP Ltd tőkéjének a 100%-át.

Energia- és hőtermelésre a vállalat porcari üzemében idén egy új kapcsolt energiatermelő létesítményt is elindítanak, amelyben a legmodernebb üzemanyagokkal (hidrogén és biometán) üzemelnek a gázturbinák. Ez a beruházás tovább csökkenti a fajlagos energiafogyasztást, valamint a fajlagos CO2– és a NOX– kibocsátást.

A Natural Projekt: több mint 6,5 milliárd kartondoboz újrahasznosítása

A beszállítókkal, ügyfelekkel és nonprofit egyesületekkel való folyamatos együttműködés is hozzájárul ahhoz, hogy a Lucart innovatív és fenntartható üzleti megoldásokat dolgozzon ki, és hozzájáruljon a tisztességes és befogadó társadalom megteremtéséhez is. 

A Lucart K+F részlege a körkörös gazdaság elősegítése érdekében indította el 2010-ben a Tetra Pakkal közös projektjét (Natural Projekt). A Fiberpack az italos kartondobozokból kinyert cellulózrostok újrafelhasználásával létrehozott alapanyag.

Azzal, hogy 2013 és 2020 között Fiberpack papírt gyártottak, az alábbi eredményeket érték el:

  • több mint 6,5 milliárd kartondobozt hasznosítottak újra; ez a mennyiség egymás mellé téve 37-szer érné körbe a Földet
  • több mint 2,8 millió, vagyis 9600 futballpályányi fát óvtak meg a kivágástól
  • több mint 170 ezer tonnányi CO2 légkörbe kerülését előzték meg; ennyi CO2-kibocsátást 1,3 millió Róma-Milánó (vagy Budapest-Prága) autóúttal érnénk el

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink