A lízingcégek is bekapcsolódhatnak a mezőgazdasági beruházások finanszírozásába

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 11. 06. 11:28

A 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban évi 628 milliárd forint jut a mezőgazdaság támogatására, ennek 80 százaléka a beruházásokra, amelyek finanszírozásába a lízingcégek is bekapcsolódhatnak – mondta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Kecskeméten, a Magyar Lízing és Finanszírozó Társaságok Szövetsége éves konferenciáján.

buza

A beruházások támogatásánál előnyt élveznek a kis- és középvállalkozások (kkv), a támogatás átlagos intenzitása 50 százalék, de Pest megyében a beruházások 40 százalékára jár csak támogatás – tette hozzá az államtitkár.

A beruházási támogatásokra szóló pályázatokat a következő hónapokban kiírják, a jövő év közepéig valamennyi megjelenik. Ezek 24 hónapig lesznek nyitva, feltéve, hogy nem fogy el korábban az erre szánt pénz – jegyezte meg.

Az államtitkár példaként kiemelte, hogy a piaci agrárbiztosítások 65 százalékára jár majd támogatás. Az állattenyésztési beruházásokra 75 milliárd forint jut. A kertészek is hasonló nagyságrendű támogatásokra pályázhatnak, amelyből 10 milliárd forint a gépbeszerzés összege.

Az állattenyésztés és a kertészet azért kiemelt ágazat, mivel ott a beruházások után is szükség lesz kézi munkára, vagyis a fejlesztések nem veszélyeztetik a munkahelyeket – jelezte az államtitkár.

Harangi Sándor, a Magyar Nemzeti Bank hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások felügyeleti igazgatója tájékoztatása szerint a hitelezésből 4,3 százalékkal részesednek a lízingcégek. Ez koncentrált piac, 14 pénzügyi vállalkozás adja a forgalom 80 százalékát – ismertette.

Az igazgató a fogyasztóvédelemre kitérve elmondta, hogy a lízing területén a legtöbb panasz az ügyféltájékoztatás problémái, a panaszkezelés és a forintosításkor alkalmazott elszámolás miatt érkezik. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink