A lengyel Szolidaritás korlátozná az üzletek vasárnapi nyitvatartását

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 08. 31. 11:00

A Szolidaritás törvényjavaslatot nyújt be az üzletek vasárnapi nyitvatartásának korlátozására, miután összegyűjtötték az ehhez szükséges aláírásokat – jelentette be szerdán Piotr Duda, a legnagyobb lengyelországi szakszervezet elnöke.

varso

A tervezetet pénteken adják át a lengyel házelnöknek – mondta Duda a Szolidaritás független szakszervezet megalapításához vezető gdanski megállapodások szerdai, 36. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

A szakszervezet három hónap alatt 350 ezer aláírást gyűjtött össze a törvényjavaslat támogatására, és a törvény jóváhagyásáig folytatják a gyűjtést. A lengyel jog szerint a parlamenti előterjesztéshez a polgári törvénykezdeményezések esetében legalább 100 ezer aláírás szükséges.

A tervezet alapján a vasárnapi nyitvatartás tilalma nem vonatkozna a benzinkutakra, a virágboltokra, a kis pékségekre és a kis élelmiszerboltokra, ahol maga a tulajdonos dolgozik.

Az év 7 vasárnapján – többek között karácsony és húsvét előtt, valamint a kiárusítási szezonban – a boltok továbbra is nyitva lehetnének. A jelenleg érvényes, 2007-ben elfogadott törvény értelmében Lengyelországban 12 ünnepnapon tartanak zárva a boltok.
A javaslatot egy májusi felmérés szerint a lengyel társadalom 43 százaléka ellenzi, 41 százalék támogatja, a fennmaradóknak nincs véleményük róla. A kormányzó Jog és Igazságosság politikusai többször igenlően nyilatkoztak a kezdeményezésről, amelyet a katolikus egyház is támogat. (Lucie Szymanowska, MTI)

Kapcsolódó cikkeink