A lengyel szejm elfogadta a kiskereskedelmi különadóról szóló törvényt

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 07. 07. 11:10

Megszavazta szerda este a lengyel szejm a kiskereskedelmi különadóról szóló törvényjavaslatot, a progresszív különadó bevezetése ellen az Európai Bizottság egyelőre nem emelt kifogást.

varso

A kormány által előterjesztett tervezet mellett az abszolút többséggel rendelkező Jog és Igazságosság (PiS), valamint 5 független képviselő szavazott, az ellenzéki képviselők többsége – a Kukiz´15 egy tagja kivételével – nem támogatta ezt.
A jogszabály szerint a szeptember 1-től bevezetendő különadó kétkulcsos lesz. A tervezet az augusztustól életbe lépő adóról szólt, mely az idén 638,1 millió zlotyt (143,8 millió eurót) érő költségvetési bevételt hozna. Az idei bevétel a parlamenti munkák során elfogadott módosítás révén a halasztással arányosan csökken, jövőre viszont a kormány bruttó 1,9 milliárd zloty (0,43 milliárd euró) bevételre számít.
A havi 170 millió zlotynál (38,3 millió euró) alacsonyabb bevételű cégeket 0,8 százalékos különadó terheli majd, az ennél magasabb bevételeket pedig 1,4 százalékos adókulcs szerint adóztatják meg. Az adómentes bevételi küszöb havi nettó 17 millió zloty(3,8 millió euró) lesz.
Wieslaw Janczyk, a pénzügyminisztérium államtitkára szerdán azt közölte a sajtóval, hogy az Európai Bizottság (EB) egyelőre nem emelt kifogást az új jogszabály ellen. A testület viszont a korábbi, január elején ismertetett, háromkulcsos adót feltételező törvénytervezet bírálta.
A jogszabályt még a felsőháznak és a lengyel államfőnek kell jóváhagynia. (MTI, Lucie Szymanowska)

Kapcsolódó cikkeink