A lengyel és szerb gyümölcstermesztők nem akarják a szilvát a fákon hagyni

Szerző: STA Dátum: 2022. 08. 15. 12:04

Az alacsony gyümölcsárak miatt a gyümölcstermesztők dilemmával szembesülnek: folytassák a betakarítást, vagy hagyják abba? Könnyű azt mondani, hogy ezt meg kell tenni, sokkal nehezebb ilyen radikális lépéseket tenni…

Ha nem szedik le a szilvát, az akár a fák megbetegedésének kockázatát is növelheti. (Fotó: Pixabay)

Gyakran találkoznak a termesztők azzal a tanáccsal, hogy hagyják gyümölcsöt a fákon, ha nem elégedettek az árral. Egyrészt logikusnak tűnik, másrészt minden gyümölcstermelő el akarja érni, hogy legalább a termeléssel kapcsolatos költségek egy része megtérüljön. A betakarítás feladása azonban nulla bevételt jelent, függetlenül az országtól és a pénznemtől.

A szerbiai betakarítás a csúcsidőszakába lép, vagyis a Stanley fajta szedésének idejébe. A kínálat növekszik, a beszerzési árak pedig csökkennek. A Németországba exportálandó gyümölcsöket 35 dináros, azaz 1,40 / kg PLN-es áron vásárolják meg. Ennek ellenére a gyümölcstermesztők továbbra is betakarítják és értékesítik. Lengyelországban az árak még alacsonyabbak, mégis nehéz olyan gyümölcstermelőt találni, aki abbahagyta a szilva betakarítását. A Grójec-medence termelői csoportjaiban a leggyakoribb vételár 1,20 PLN/kg. Az ilyen jelentős áresések azonban, amelyeknek tanúi voltunk, nem tükrözték teljes mértékben a piacot. A szupermarketekben lévő szilva még mindig 5-7 PLN / kilogrammba kerül.

Mint minden évben, a Cacanska Lepotica fajta leérése után az árak valószínűleg kissé emelkedni fognak. A tavalyi árnövekedés augusztus közepe táján jelentkezett. Abban az időben az árak 1, 20-ról 1, 40 PLN / kg-ra emelkedtek. Jelenleg a Lepotica betakarítása még folyamatban van, de a fajta érésének csúcspontja már elmúlt.

sad24.pl

Kapcsolódó cikkeink