A legjobban a zsír drágult
2009 januárjában az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,6 százalék volt. Az egy esztendővel korábbihoz viszonyítva az árak 3,1 százalékkal növekedtek. A KSH havi inflációs jelentésében olvasható, hogy egy hónap alatt – 2008 decemberéhez viszonyítva – az élelmiszerek árai 2,2 százalékkal emelkedtek.Növekedett az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, a friss zöldség, a gyümölcs (13,1 százalék), a sajt és a gyümölcs, a zöldséglé (3,7–3,7 százalék), valamint az étolaj (2,9 százalék) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerárak az előző hónaphoz képest 0,8 százalékkal drágultak. Átlag feletti áremelkedés volt megfigyelhető a szeszes italok és a dohányáruk (1,1 százalék) esetében.
12 hónap alatt, 2008 januárjához viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 4,6 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult a sertészsiradék (43,2 százalék), a hántolt rizs (24,1), a sertéshús (15,2) és az étolaj (12,2). Árcsökkenés következett be az idényáras élelmiszerek esetében (12,6 százalék). Az átlaghoz képest nagyobb mértékben (5,1 százalék) drágultak a szeszes italok és a dohányáruk is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Egyre korábban indul a karácsonyi szezon: az ár-érték arány a kulcs
Az idei évben a magyarok 40 százaléka hozta előre a…
Tovább olvasom >Prémium legyen, de fenntartható is – a legifjabb generáció elvárásai
A kiskereskedelmi szereplők kénytelenek lesznek egyre nagyobb figyelmet fordítani fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Fél év alatt 100 millió forint felajánlást tettek karitatív célokra a fogyasztók a kötelező visszaváltási rendszer révén
A hat hónapja kezdődött és a mindennapok szerves részévé vált…
Tovább olvasom >