A legjobb pálinkák Vas megyében vannak

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 02. 19. 10:24

A hétvégén nemcsak Debrecenben dőlt el, ki főzi az év legjobb pálinkáját, hanem a Vas megyei Győrváron is kihirdették a pálinkagyőzteseket. A XIII. Vas Megyei Pálinka- és Párlatverseny minden eddiginél nagyobb érdeklődés mellett zajlott: a nevezések száma másfélszerese volt a tavalyinak. A HelloVidék nemcsak a helyszínen járt, hanem a médiazsűri munkájában is részt vett, így első kézből tapasztalhatta meg a verseny szigorú bírálati rendszerét.

A verseny története és jelentősége

A Vas Megyei Pálinka- és Párlatversenyt 2010-ben alapították azzal a céllal, hogy lehetőséget biztosítson a helyi pálinkafőzők számára termékeik megmérettetésére. Az évek során a rendezvény kinőtte magát, és ma már nemcsak országos, hanem nemzetközi jelentőségű is. Idén 262 minta érkezett, amelyeket magánfőzők, bérfőzetők és külföldi nevezők is versenybe küldtek.

A bírálati rendszer

A pálinkák érzékszervi minősítését 12 fős szakmai zsűri végezte, amely szigorú 20 pontos bírálati módszert alkalmazott. A zsűri az illattisztaságot, illatkaraktert, íztisztaságot, ízkaraktert és harmóniát értékelte. Az elért pontszámok alapján a pálinkák arany (18-20 pont), ezüst (16-17 pont) vagy bronz (14-15 pont) minősítést kaptak.

Díjazottak és különdíjak

Az idei versenyen a következő kategóriagyőztesek kerültek ki:

  • Alma kategória: Győri Likőrgyár Zrt. (Győr) – vilmoskörte pálinka
  • Csonthéjas kategória: Horváth Balázs (Uraiújfalu) – szilva ‘szatmári’ párlat
  • Bogyós kategória: Reményi Tibor (Kőszeg) – fekete berkenye ‘arónia’ párlat
  • Szőlő kategória: Fukszberger András (Vasvár) – kormin szőlő párlat
  • Törköly kategória: Bakó Gyula (Sarród) – pinot noir párlat
  • Vad kategória: Birkás Kft. (Győrvár) – vadkörte pálinka
  • Ágyas kategória: Győri Likőrgyár Zrt. (Győr) – cigánymeggy pálinka
  • Egyéb kategória: Muth Pince (Báta) – kékfrankos rozé borseprő párlat

Különdíjak:

  • Média díj: Bakó Gyula (Sarród) – érlelt zweigelt szőlő párlat
  • Társadalmi zsűri díj: Csalló Pálinka Kft. (Balatonalmádi) – magyar kajszi pálinka
  • Legjobb magánfőző: Bakó Gyula (Sarród)
  • Legjobb bérfőző: Fukszberger András (Vasvár)
  • Vas vármegye legjobb pálinkája: Birkás Kft. (Győrvár) – vadkörte pálinka
  • Verseny legjobb terméke: Győri Likőrgyár Zrt. (Győr) – vilmoskörte pálinka

A pálinkakóstolás művészete

A verseny során bepillantást nyerhettünk a pálinkakóstolás szakmai világába is. Csalló Gergő, a Csalló Pálinka Manufaktúra tulajdonosa és tapasztalt bíráló szerint a jó pálinka titka a megfelelő gyümölcsalapanyag, a gondos feldolgozás és a tiszta, harmonikus ízvilág.

A pálinkabírálók négy fő szempont alapján értékelnek:

  1. Illattisztaság és illatkarakter – a gyümölcs tiszta aromájának megjelenése.
  2. Íztisztaság és ízkarakter – harmonikus, tiszta és jellegzetes ízprofil.
  3. Harmónia – az összhatás, amely a fogyasztás teljes élményét meghatározza.
  4. Szárazpróba – a pálinka pohárban hagyott illatának vizsgálata, amely a természetes gyümölcsösséget mutatja meg.

A XIII. Vas Megyei Pálinka- és Párlatverseny bebizonyította, hogy a magyar pálinkakultúra tovább fejlődik. Az egyre magasabb színvonalú versenyminták, a szakmai bírálat és a növekvő nemzetközi érdeklődés is azt mutatja, hogy a hazai pálinka megérdemelten vívja ki a világ elismerését. A következő években tovább bővülhet a verseny, és még szélesebb közönség számára mutathatja be a magyar pálinkafőzés legjavát.

 

Kapcsolódó cikkeink