A legjobb pálinkák Vas megyében vannak
A hétvégén nemcsak Debrecenben dőlt el, ki főzi az év legjobb pálinkáját, hanem a Vas megyei Győrváron is kihirdették a pálinkagyőzteseket. A XIII. Vas Megyei Pálinka- és Párlatverseny minden eddiginél nagyobb érdeklődés mellett zajlott: a nevezések száma másfélszerese volt a tavalyinak. A HelloVidék nemcsak a helyszínen járt, hanem a médiazsűri munkájában is részt vett, így első kézből tapasztalhatta meg a verseny szigorú bírálati rendszerét.
A verseny története és jelentősége
A Vas Megyei Pálinka- és Párlatversenyt 2010-ben alapították azzal a céllal, hogy lehetőséget biztosítson a helyi pálinkafőzők számára termékeik megmérettetésére. Az évek során a rendezvény kinőtte magát, és ma már nemcsak országos, hanem nemzetközi jelentőségű is. Idén 262 minta érkezett, amelyeket magánfőzők, bérfőzetők és külföldi nevezők is versenybe küldtek.
A bírálati rendszer
A pálinkák érzékszervi minősítését 12 fős szakmai zsűri végezte, amely szigorú 20 pontos bírálati módszert alkalmazott. A zsűri az illattisztaságot, illatkaraktert, íztisztaságot, ízkaraktert és harmóniát értékelte. Az elért pontszámok alapján a pálinkák arany (18-20 pont), ezüst (16-17 pont) vagy bronz (14-15 pont) minősítést kaptak.
Díjazottak és különdíjak
Az idei versenyen a következő kategóriagyőztesek kerültek ki:
- Alma kategória: Győri Likőrgyár Zrt. (Győr) – vilmoskörte pálinka
- Csonthéjas kategória: Horváth Balázs (Uraiújfalu) – szilva ‘szatmári’ párlat
- Bogyós kategória: Reményi Tibor (Kőszeg) – fekete berkenye ‘arónia’ párlat
- Szőlő kategória: Fukszberger András (Vasvár) – kormin szőlő párlat
- Törköly kategória: Bakó Gyula (Sarród) – pinot noir párlat
- Vad kategória: Birkás Kft. (Győrvár) – vadkörte pálinka
- Ágyas kategória: Győri Likőrgyár Zrt. (Győr) – cigánymeggy pálinka
- Egyéb kategória: Muth Pince (Báta) – kékfrankos rozé borseprő párlat
Különdíjak:
- Média díj: Bakó Gyula (Sarród) – érlelt zweigelt szőlő párlat
- Társadalmi zsűri díj: Csalló Pálinka Kft. (Balatonalmádi) – magyar kajszi pálinka
- Legjobb magánfőző: Bakó Gyula (Sarród)
- Legjobb bérfőző: Fukszberger András (Vasvár)
- Vas vármegye legjobb pálinkája: Birkás Kft. (Győrvár) – vadkörte pálinka
- Verseny legjobb terméke: Győri Likőrgyár Zrt. (Győr) – vilmoskörte pálinka
A pálinkakóstolás művészete
A verseny során bepillantást nyerhettünk a pálinkakóstolás szakmai világába is. Csalló Gergő, a Csalló Pálinka Manufaktúra tulajdonosa és tapasztalt bíráló szerint a jó pálinka titka a megfelelő gyümölcsalapanyag, a gondos feldolgozás és a tiszta, harmonikus ízvilág.
A pálinkabírálók négy fő szempont alapján értékelnek:
- Illattisztaság és illatkarakter – a gyümölcs tiszta aromájának megjelenése.
- Íztisztaság és ízkarakter – harmonikus, tiszta és jellegzetes ízprofil.
- Harmónia – az összhatás, amely a fogyasztás teljes élményét meghatározza.
- Szárazpróba – a pálinka pohárban hagyott illatának vizsgálata, amely a természetes gyümölcsösséget mutatja meg.
A XIII. Vas Megyei Pálinka- és Párlatverseny bebizonyította, hogy a magyar pálinkakultúra tovább fejlődik. Az egyre magasabb színvonalú versenyminták, a szakmai bírálat és a növekvő nemzetközi érdeklődés is azt mutatja, hogy a hazai pálinka megérdemelten vívja ki a világ elismerését. A következő években tovább bővülhet a verseny, és még szélesebb közönség számára mutathatja be a magyar pálinkafőzés legjavát.
Kapcsolódó cikkeink
Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen
Rekordmennyiségű, több mint 2400 minta versenyzett a XV. jubileumi Quintessence…
Tovább olvasom >Válságban a legális pálinkagyártás: az adómentes magánfőzés torzítja a piacot
A magyar kereskedelmi pálinkafőzdék helyzete tovább romlik, forgalmuk mélypontra süllyedt,…
Tovább olvasom >Latorcai Csaba: a pálinkafőzés a nemzeti kultúra szerves része
A magyar emberek számára a pálinkafőzés szinte szabadságjog, a nemzeti…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nébih: 2025-től az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásokat már a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz kell benyújtani
A 2025. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásokat már a Nemzeti Adó-…
Tovább olvasom >A fenntartható táplálkozásról szólnak a Mezőgazdasági Múzeum farsangi programjai
A fenntartható életmódot, táplálkozást igyekszik bemutatni a gyerekeknek a Mezőgazdasági…
Tovább olvasom >Fidelity Elemzői Felmérés: Kína – merre keresgéljenek a befektetők a változások közepette?
Kína egy sor gazdasági kihívással néz szembe − a lakáspiac…
Tovább olvasom >