A legjobb dolog az internet feltalálása óta

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 11. 07:41

Ma egyre többen beszélnek a felhőről, de jóval kevesebben élnek vele. Pedig a felhő nagyvállalati megoldásokat kínál kisvállalati áron.

A felhő tulajdonképpen közműszolgáltatássá tesz bizonyos üzleti képességeket. Ahogy a fűtéshez nincs szükségünk arra, hogy gázmezőt találjunk a telkünk alatt és azt költséges infrastrukturális beruházásokkal kitermeljük – hiszen az ehhez szükséges földgázhoz hozzájuthatunk a gázművek havidíjas szolgáltatásaként –, úgy ma már a szerverszolgáltatás, vagy egy komoly vállalatirányítási rendszer is jöhet „a csövön” keresztül. Felhő és felhő között azonban óriási különbség van attól függően, hogy ki a szolgáltatója. A Microsoft felhőjére nemcsak azért esik egyre több vállalkozás választása, mert a márka régi szövetségese a világ kis- és nagyvállalkozásainak, hanem azért is, mert az óriáscég mobil- és felhőszolgáltatásai versenyelőnyben, illetve profitban kimutatható módon növelik a vállalkozások hatékonyságát. A villamos termékek kereskedelmével foglalkozó hazai Sonepar Magyarország Kft. például tavaly márciusban újította meg a vállalat kommunikációját, illetve a „házon belüli” információmegosztás módját, amikor bevezette az Office 365-öt, továbbá Windows Phone okostelefonokkal látta el a sokat utazó munkatársakat, akik így egyúttal ingyen navigációs rendszerhez is jutottak.

A cég 14 telephelye és a még több ponton lévő ügyfelei között ingázó munkatársak számára „életbe vágó” volt, hogy útközben is hozzájussanak a levelezéshez és az üzletvitellel kapcsolatos információkhoz, ráadásul az új rendszer összeköttetésben áll a Sonepar globális IT-rendszerével is, így a kommunikáció a más országokban dolgozó kollégákkal is egyszerűbbé vált.

„Kiszállítóinknak a nap végén vissza kell térni a telephelyre, hogy regisztrálják az elvégzett munkát – mesélte a Trendnek Steszli Attila IT-vezető. – A közeljövőben azt tervezzük, hogy ezt megtehetik majd otthonról, a saját számítógépükön vagy okostelefonjukon is. Ez kedvez a dolgozóknak, hiszen hamarabb érnek haza a családjukhoz és jó a vállalatnak is, mert nem kell fölöslegesen költenünk az extra kilométerekre és munkaidőre, a megtakarítást pedig vissza lehet forgatni az üzletbe…”

További információk érhetőek el a nagyvállalati felhőmegoldásokról a www.microsoft.com/enterprise/hu-hu oldalon. (x)

Kapcsolódó cikkeink