A leggazdagabb németek között a Lidl és az Aldi alapítói

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 14. 12:31

A legfrissebb becslések szerint még mindig a leggazdagabb németek közé tartoznak az Aldi és a Lidl alapítói – szépen gyarapodó vagyonukból akár zsebből ki tudnák fizetni a magyar devizahitelesek össztartozását.

Az Aldi-dinasztia vezeti a német szupergazdagok ranglistáját – derül ki a Manager Magazin friss összesítéséből, amely Németország ötszáz leggazdagabb emberét vette számba. Az áruházlánc egyik alapítójának, Karl Albrechtnek vagyonát 17,2 milliárd euróra (5 ezer milliárd forint) becsülték.

Az idős üzletembert két unokaöccse, a tavaly elhunyt Theo Albrecht fiai, Berthold és Theo követi 16 milliárdos összvagyonnal. Karl Albrecht egyébként a Forbes magazin összesítése szerint a világ 12. leggazdagabb emberének számít, míg unokaöccsei a világranglista 48. helyén szerepelnek. Összehasonlításként: Karl Albrecht vagyonából szinte egy az egyben ki tudná fizetni a magyar devizahitelesek összes tartozását.

A vállalatot alapító testvérpár másik tagja, Theo Albrecht tavaly nyáron a világ egyik leggazdagabb embereként tért örök nyugalomra; a 88 éves milliárdost a németországi Essen városában érte a halál. Életére jellemző, hogy halálhírét csak a temetés után hozták nyilvánosságra.

A cég gyökerei 1913-ig nyúlnak vissza, mikor Theo és Karl Albrecht édesanyja egy kis boltot nyitott Schönenbeck-ben, a Németország nyugati részén fekvő Essen egyik külvárosában. Karl Albrecht 1920-ban, öccse Theo 1922-ben született. Édesapjuk munkás volt: bányászként, majd péksegédként dolgozott.

Theo kamaszévei alatt saját boltjukban tanonckodott, míg Karl egy fűszerüzletben szerzett gyakorlatot. Karl a második világháború alatt a német hadseregben szolgált. A háború befejezése után, 1946-ban a fivérek átvették anyjuk üzletének irányítását, és hamarosan újabb üzletet nyitottak a környéken. 1950-re – azaz négy évvel később- az Albrecht-fivéreknek a Ruhr-vidéken már 13 üzletük volt.

A testvérek üzletpolitikája radikális újdonságnak számított a korabeli piacon: a megengedett maximális árból 3 százalékot engedtek, gyakorlatilag minden terméknél. Arra is mindig nagy figyelmet fordítottak, hogy nehogy olyan áru legyen a polcaikon, ami nem fogy el. Annyi nyereséget értek el, amennyit csak lehetett: nem reklámoztak, nem árultak friss árut, és kis alapterületűnek hagyták meg boltjaikat. Amikor igazán beindult az üzlet, a két testvér összekülönbözött: a pletykák szerint azon vesztek össze, hogy az üzleteikben áruljanak-e dohányterméket.

Így 1962-ben bevezették az Aldi (az Albrecht DIscount rövidítése) márkanevet, és 1966-ban kettéváltak: Theo kapta Németország északi, Karl pedig a déli piacait. A két csoport mind pénzügyileg, mind jogilag önálló. Néhány esetben – ha az üzleti érdek úgy kívánja- például sajátmárkás termékek elkészítésénél és a beszállítókkal folytatott tárgyalásokon egy cégnek mutatkoznak.

A testvérek ugyanakkor meglehetősen visszahúzódva éltek, kimondottan kerülték a médiában való megjelenést. Háttérbe húzódásuknak egyik magyarázata lehet az is, hogy 1971-ben Theo emberrablók fogságába került, és csak 3 millió dolláros váltságdíj fejében engedték szabadon. A hetvenes évek óta nem találni róluk készült hiteles fényképet. 1993-ban az Albrecht-fivérek lemondtak igazgatói posztjukról.

A lista harmadik helyére került Dieter Schwarz, a Lidl diszkont üzletlánc alapítója, az ő vagyonát 11,5 milliárd euróra (3400 milliárd forint) becsülték. Érdekes, hogy a Lidl alapítójának egy év alatt egymilliárd euróval nőtt vagyona.

Az 1930-as évek elején Németországban Josef Schwartz élelmiszerkereskedő céget alapított, Schwarz Lebensmittel-Sortimentsgrosshandlung néven. Néhány év múlva csatlakozott hozzá egy nyugdíjas tanár, Ludwig Lidl, közösen pedig létrehozták a Lidl&Schwarz Élelmiszer Nagykereskedést.A tomboló gazdasági világválság idején az alapítók üzleti stratégiája az volt, hogy ellátják az elszegényedett, a rohamtempójú infláció miatt szenvedő családokat olcsó, mégis a körülményekhez képest jó minőségű élelmiszerrel.

Később a vállalat tevékenysége több területre vált szét: a diszkont-élelmiszerüzlethálózat a Lidl cégnév alatt, illetve a hipermarketek és önkiszolgáló áruházak a Kaufland és Handelshof néven váltak ismertté.

1977-ben Josef Scwarz fia, Dieter Schwarz megalapította azt az áruházláncot, amit ma is ismerünk. Az első Lidl diszkontáruház 1973-ban nyílt meg Ludwigshafenben, a nagy konkurens, az Aldi mintájára. Schwarz ekkor megvette a Lidl nevet apja társától.

A 80-as évek végéig tartó erőteljes németországi és a 90-es évek elejétől fokozódó nemzetközi expanziónak köszönhetően mára Európa szinte összes országában – és világszerte egyre több helyen- találkozhatunk Lidl-áruházakkal – írja a penzcentrum.hu.

Kapcsolódó cikkeink