A laktózmentes tejtermékek növelhetik a hazai tejfogyasztást

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 08. 16. 11:35

Hazánkban a tejfogyasztás csaknem fele az egészséges táplálkozásban javasolt napi 0,5 liter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméknek, melynek okai között szerepel többek között az is, hogy egyre többen ismerik fel, érzékenyek a tejcukorra, ezért elhagyják étrendjükből a tejtermékeket. Magyarországon becslések szerint 30% körüli a laktózérzékenység gyakorisága. Az MDOSZ szakértője szerint tejcukorérzékenység esetén is lényeges a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, amelynek részét képezik a diétába beilleszthető tej és tejtermékek. A laktózmentes Magic Milk tejtermékeket gyártó Naszálytej Zrt. arra hívja fel a figyelmet, hogy megfelelő tejtermékek választásával a hétköznapok során és immár az iskolai étkezésben is kialakíthatjuk a tejet és tejtermékeket optimális arányban tartalmazó, egészséges étrendet, így a dietetikus szakemberek által ajánlott szintre növeljük tej- és tejtermékfogyasztásunkat.

tej-laktozmentes

A magyar lakosság tej- és tejtermék fogyasztása 2009-hez képest kis mértékben csökkent és továbbra is az ajánlások alatt marad: egy magyar felnőtt átlagosan 2,5 dl tejet, tejterméket fogyaszt naponta, szemben az ajánlott 5 dl tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék mennyiséggel. Az MDOSZ adatai alapján a 4-10 éves gyermekek 35%-a a kritikus határérték alatti mennyiségben fogyasztja a csontfejlődésükben különösen fontos kalciumot.

A laktózmentes Magic Milk tejtermékeket gyártó Naszálytej és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szerint az alacsony tejfogyasztás egyik oka az, hogy egyre többen ismerik fel, érzékenyek vagy gyermekük érzékeny a tejcukorra, sokan azonban inkább kiiktatják a tejet az étrendjükből, pedig az MDOSZ új OKOSTÁNYÉR® táplálkozási ajánlása is kiemeli a mindennapos tej- és tejtermékfogyasztást.

Az iskolai menzán is figyelni kell a laktózérzékeny gyerekek étrendjére

Míg a vegán, paleo vagy vegetáriánus étrendet követőket nem kötelesek kiszolgálni a közétkeztetésben, hiszen ezek szakmai szempontból indokolatlanok, a laktóz- és gluténmentes diétát folytatókat igen. Amennyiben egy iskolás gyermek laktózérzékeny és erről szakorvosi igazolása van, a közétkeztetésben kötelező biztosítani számára a megfelelő diétás étrendet.

„Gyerekeknél különösen fontos figyelni arra, hogy tejcukor-érzékenység esetében se hagyjuk el az étrendből a tejet és tejtermékeket, hiszen az intenzív csontfejlődés szakaszában nagyon lényeges a megfelelő, legjobban a tejtermékekből hasznosuló kalciumbevitel” – mondta Erdélyi-Sipos Alíz, dietetikus. „Felnőttként pedig azzal kell tisztában lennünk, hogy 30 éves kor fölött a szervezetben csökkenhet a laktáz enzim termelődése, csakhogy, mivel ekkorra jellemzően megváltoznak étkezési szokásaink és már inkább az eleve kevesebb laktózt tartalmazó, savanyított tejtermékeket fogyasztjuk, ezért nem, vagy kisebb mértékben jelentkezik a laktózérzékenységre jellemző diszkomfort érzés. Ebben az életkorban már elértük a csúcs-csonttömeget és arra kell törekednünk, hogy megtartsuk azt és megelőzzük a kalciumhiányos étkezés következtében is jelentkező csontritkulást” – tette hozzá.

Egyre több laktózmentes tejtermék készül a Naszálytejnél

A Magic Milk termékek gyártójaként a Naszálytej volt az első, aki laktózmentes tejtermékeket készített a hazai fogyasztóknak, folyamatos termékfejlesztései révén pedig máig egyre szélesebb körben segíti a laktózérzékenyek kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozását. A vállalat ebben az évben vezette be a 1,5% zsírtartalmú tejet, valamint a fogyasztók körében régóta várt és kért laktózmentes gyümölcsjoghurtokat.

„Magyarországon a Naszálytej gyártott először laktózmentes tejet, saját szabadalom alapján, és azóta is a legszélesebb termékválasztékkal rendelkezünk itthon. Célunk az, hogy laktózmentes változatban is elérhetőek legyenek a különböző napszakokhoz, étkezésekhez köthető tejtermékek és akkor se kelljen lemondani semmilyen ételről, ha szervezetünk nem tudja lebontani a tejcukrot. Visszajelzések és fogyasztási szokások alapján csak az idén ez idáig öt új laktózmentes termékkel igyekeztünk segíteni a tejcukorra érzékenyek egészséges táplálkozását” – mondta Kuk Titus, a Naszálytej Zrt. vezérigazgatója.

A laktózmentes tejtermékek laktáz enzim hozzáadásával készülnek, amely a tejcukor lebontásáért felel és amelyet a tejcukorérzékenyek szervezete nem tud előállítani. A laktózmentes tejből és tejtermékekből tehát nem hiányzik a tejcukor, hanem bontott állapotban található meg. A tejcukormentes tejtermékek beltartalmi értékei megegyeznek a hagyományos termékekével: ugyanannyi kalciumot, D-, B-, A-vitamint, magnéziumot és tejzsírt tartalmaznak. A laktózmentes termékeket a tejcukorra nem érzékenyek is fogyaszthatják, ami megkönnyíti a bevásárlást és a főzést, ha a család egy-egy tagja érzékeny a tejcukorra.

Kapcsolódó cikkeink