A lakossági fogyasztás a német gazdaság motorja

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 14. 11:07

A német gazdaság 1,7 százalékkal, négy éve a legnagyobb ütemben nőtt tavaly a német statisztikai hivatal csütörtökön közölt első becslése szerint – írja az origo.

mallofberlin

A Reuters által megkérdezett elemzők szerényebb, 1,6 százalékos tavalyi GDP-növekedéssel számoltak, ami azonos a 2014. évivel. Negyedéves összevetésben 0,25 százalékkal nőtt a gazdaság a tavalyi utolsó három hónapban.

A német gazdaság motorjának tavaly a lakossági fogyasztás bizonyul, ami 2000 óta a legnagyobb mértékben bővült. A lakossági kiadásnövekedés mögött a jelentős béremelés, az alacsony infláció és a rekordmagas foglalkoztatottság állt.

Előzetes számítások szerint tavaly a lakossági fogyasztás 1,9 százalékkal nőtt, ami egy százalékponttal járult hozzá a gazdasági növekedéshez, míg a közkiadások 0,5 százalékponttal erősítették a GDP-t. A kereskedelem 0,2 százalékponttal erősítette a gazdasági növekedést, az import bővülésének az üteme némileg felülmúlta az az exportét. A kormány 2016-ra 1,8 százalékos növekedéssel számol. (origo, MTI)

Kapcsolódó cikkeink