A krízis előtti foglaltsággal dolgozik a 30 éves InterContinental

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 28. 12:00

A gazdasági nehézségek ellenére az InterContinentalnak sikerült a krízis előtti szintet elérnie, s napjainkban 74 százalékos foglaltsági mutatóval dolgozik – mondta Mathieu van Alphen, a szálloda vezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Az eseményt a hotel fennállásának 30. évfordulója alkalmából rendezték.

Az igazgató elmondta: a vendégek 40 százaléka üzletember, s a bevétel mintegy 30 százaléka a rendezvényekből, a hivatalos események lebonyolításából származik.

Az igazgató kérdésekre válaszolva elmondta: részletesebb üzleti, pénzügyi eredményekről anyavállalati előírások miatt nem mondhat adatokat. Annyit azonban közölt, hogy a 220 dolgozót foglalkoztató hotel a recesszióban is növelni tudta piaci részesedését 3 százalékponttal. A szálloda növelte hatékonyságát is, energiafelhasználását két év alatt 10 százalékkal csökkentette.

A japán érdekeltségű InterContinental 1997-ben vette meg az akkor 16 éves Fórum Szállodát 7,5 milliárd forintért.

A 402 szobás szállodát két osztrák építőipari vállalat építette 41 millió dollárért, terveit Finta József készítette. A szálloda építését megelőzte, hogy a hetvenes évek közepén egy magyar-osztrák kormányzati megállapodás eredményeként az osztrákok 300 millió dollár hitelt adtak a magyar idegenforgalom fellendítésére, ezen belül több szálloda építésére.

Niklai Ákos, az akkori Fórum első vezérigazgatója az eseményen kifejtette, hogy a szálloda azért épülhetett meg, mert sikerült meggyőzni az akkori pénzügyi szakembereket, hogy érdemes befektetni az idegenforgalomba. A hotel megnyitása után három évvel már nyereséges volt, holott a szállodák csak az ötödik-hatodik évben hoznak hasznot.

A szálloda 30 évvel ezelőtti nyitásakor érvényes árakról elmondta, úgy gondolták, hogy nagyon drága a szolgáltatásuk: egy egyágyas szobáért 40-50-60 dollárt kellett fizetni, a gulyásleves
55 forintba, a borjúérem 200 forint került.

Hozzátette, a szálloda nagyon sok szakembert képzett, és több szolgáltatást nézve úttörő munkát végzett.

Az épületben több híres ember is megfordult, például George Bush, Helmut Kohl, Tony Curtis, Mark Spitz, Puskás Ferenc, Michael Schumacher és Teller Ede. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink