A következő két évben is megmarad az uniós élelmiszer-segélyprogram

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 16. 11:37

A következő két évben, azaz 2012-ben és 2013-ban is változatlan formában folytatódik tovább a korábbi évek uniós élelmiszer-segélyprogramja. Erről az Európai Unió agrárminiszterei a csütörtöki tanácsülésen döntöttek, ahol rendeletet fogadtak el erről. A programot az EU a korábbi évekhez hasonlóan 500 millió eurós forrással finanszírozza.

A tanácsi jóváhagyást követően a jogszabály-tervezet a jövő év első hónapjaiban az Európai Parlament elé kerül, és elfogadása esetén közös tanácsi és európai parlamenti rendeletet adnak ki.

Hazánk 2006. óta minden évben részt vesz az unió élelmiszer-segélyprogramjában, 2011-ben mintegy 2.500 településen hozzávetőlegesen 1 millió ember jutott így élelmiszerhez, például liszthez, száraztésztához.

Magyarország álláspontja szerint az EU élelmiszer-segélyprogram nagyon jól működő és fontos program, ezért az ország alapvető érdeke, hogy a program 2013. után is tovább működjön. Ennek érdekében Magyarország mindent megtesz, és kiáll a program 2013. utáni folytatása mellett.

(munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink