A környezetvédelmi termékdíj uniós vizsgálatát kezdeményezte a Pro Europe

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 23. 13:02

Újabb panaszlevéllel fordult a magyar környezetvédelmi termékdíjas szabályozás átalakításával kapcsolatban az Európai Bizottsághoz a Pro Europe nevű szervezet – értesült a Világgazdaság.

Az európai országokban tevékenykedő, csomagolási hulladékok kezelését koordináló szervezeteket tömörítő szakmai szervezet a levélben a termékdíjtörvény 2011-es módosításával kapcsolatban az európai uniós notifikációs előírások megsértését kifogásolja, részletesen áttekintve a törvénnyel és végrehajtási rendeletei megalkotásával összefüggésben felmerült hiányosságokat.

Ugyanebben a témában a Pro Europe képviselői is aláírták azt a nemrégiben az Európai Bizottság főtitkárának, Catherine Day-nek küldött levelet, amelyben tizenegy, az élelmiszeripart, az italgyártókat, a csomagolóipari vállalatokat, a gumiabroncsgyártókat és az e-hulladékok kezelésének területét képviselő szakmai szervezet azt kezdeményezte az Európai Bizottságnál, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben a termékdíjtörvény miatt.

Ugyanakkor ebben a levélben az aláírók nem eljárásjogi, hanem tartalmi szempontból támadják a 2012. január 1-jén életbe lépett új szabályozást, diszkriminatívnak értékelve az előírásokat, és vitatva, hogy a kifogásolt jogszabályok megfelelnek az EU hulladékkezeléssel kapcsolatos rendelkezéseinek. A 11 szervezet a levélben aggodalmát fejezte ki a csomagolási hulladékok kezelése területén Magyarországon 2011 végéig meghatározó szerepet betöltött – Pro Europe-tag – ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. fémjelezte hulladékkezelési-finanszírozási rendszer megszűnése miatt is, amelynek a szerepét az állam által újonnan létrehozott Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) igyekszik betölteni.

A termékdíjas szabályozást az Országgyűlés által tavaly nyáron elfogadott környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény szabta át. A több tízezer csomagolt terméket, elektromos és elektronikai cikket, gumiabroncsot és akkumulátort forgalmazó és gyártó vállalatot érintő jogszabály értelmében január 1-jétől megszűnt annak a lehetősége, hogy a termékdíjas termékek gyártói és forgalmazói hulladékhasznosítási kötelezettségeik teljesítésekor mentességet szerezzenek a díj fizetése alól. Ehelyett a teljes termékdíjbevétel az államkasszába folyik be, az állam pedig az újonnan felállt OHÜ révén maga kívánja biztosítani az országos hulladékgazdálkodási célok teljesítését. (Világgazdaság  Online– N. I. G.)

Kapcsolódó cikkeink