A kormány támogatja az állattenyésztést

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 05. 09. 11:30

Az állattenyésztők támaszkodhatnak a kormány és az Agrárminisztérium segítségére – jelentette ki az agrártárca parlamenti államtitkára  Hódmezővásárhelyen.

Farkas Sándor, a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitóján azt mondta, a vidékfejlesztési program keretében csaknem 120 milliárd forint forrást különítettek el az állattartó gazdaságok beruházásaira, 43 milliárd forintot az agrár-környezetgazdálkodáshoz kapcsolódó intézkedésekre és 33 milliárd forintot az ökológiai gazdálkodás támogatására.
Idén a kormány több mint 19 milliárd forintot szán a sertéságazat és több mint 13 milliárd forintot a baromfiágazat állatjóléti támogatásaira – közölte a politikus.
Farkas Sándor az elmúlt időszak közösen elért eredményei közül kiemelte, hogy a hús- és tejhasznú tehénállományt 2010-hez képest 93 ezer egyeddel, 402 ezerre sikerült emelni.
Az államtitkár hangsúlyozta, az állategészségügyi világszervezet, több európai ország, valamint Törökország elismerte az elmúlt években Magyarország kéknyelvfertőzés-mentességét.
Ezen felül sikerült megvédeni a magyar sertésállományt az afrikai sertéspestistől. A kínai sertéspestis termeléscsökkentő hatása pedig minden bizonnyal tartósan óriási piaci keresletet jelent az európai hústermékek iránt – mondta a politikus.
Az elmúlt évek sikerei közé sorolta Farkas Sándor az élőállatokat és különböző hústermékeket érintő forgalmiadó-csökkentéseket is.
Az államtitkár úgy fogalmazott, “van okunk a büszkeségre, a magyar állattenyésztés ünneplésére”, melynek méltó helyszíne a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, amely az év legnagyobb állattenyésztési rendezvénye. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink