A kormány módosította az adózás rendjéről szóló törvényt

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 06. 10:58

Az egyik legfontosabb változás, hogy az adózás rendjéről szóló jogszabály ezentúl megkülönböztet megbízható és kockázatos adózókat. Megbízhatónak számít az, aki legalább három éve folyamatosan működik, a tárgyévben, illetve az azt megelőző öt évben az adóhatóság nem állapított meg terhére az adóteljesítményének 3 százalékát meghaladó adókülönbözetet, nem indult ellene végrehajtási eljárás, valamint a negyedév első napján nincs 500 ezer forintot meghaladó nettó adótartozása. Esetükben 2017-től 45 napra, 2018-tól 30 napra csökken az általános forgalmi adó visszautalásának ideje. A kockázatos adózó szerepel a nagy összegű adóhiánnyal rendelkező vagy a nagy összegű adótartozással rendelkező adózók listáján, vagy egy éven belül az állami adó- és vámhatóság ismételt üzletlezárás intézkedést alkalmazott vele szemben. Nagy összegű adóhiánynak számít magánszemélynél a 10 millió forint, míg másoknál a 100 millió forint.

A Mazars elemzésében kiemeli, hogy többszöri halasztás után, 2016. január 1-től megváltoznak az időszaki elszámolású ügyletek teljesítési időpontjának meghatározására vonatkozó szabályok is. A vezető könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat szakértői szerint az összes hazai céget érintő változás nemcsak szerződésmódosítási és rendszerátállítási feladatokkal jár, hanem az ellenőrzési kockázatok miatt – különösen a céges típusügyleteknél – érdemi felkészülést is igényel.

A jövő évi adók tekintetében könnyebbség, hogy a fuvarozók versenyhelyzetének javítása érdekében a helyi iparűzési adókötelezettséget jövőre útdíj címen már nemcsak a belföldi, hanem a külföldi autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, megtett úttal arányos díj 7,5 százalékával is lehet csökkenteni.

2017. január 1-től az adózók számára lehetővé válik, hogy az adóévi iparűzési adóbevallási kötelezettséget a NAV-hoz, az általános nyomtatványkitöltő program alkalmazásával teljesítsék. Az így benyújtott bevallásokat a NAV tartalmi és formai vizsgálat nélkül továbbítja az érintett önkormányzati adóhatóságok részére.

A jövedéki adóról szóló 2003. évi CXXVII. törvény módosítása értelmében a jelenleg önkormányzati bevételnek minősülő magánfőzésre kirótt adó a jövőben a központi költségvetés bevétele lesz, melyet az ún. párlat adójegyek díján keresztül fog a költségvetés megkapni.

Kapcsolódó cikkeink