A Kormány az önkormányzatok bevonásával mentené a húsipari cégeket

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 12. 13. 11:55

A kormány olyan megoldást fontolgat, amely EU-konform lehet és mentőövet nyújt a nehézségekkel küzdő gyulai,  kaposvári és pápai húsipari vállalatnak – értesült a Népszabadság több egymástól független forrásból.

Az elképzelés szerint a helyi önkormányzatok tulajdont szereznének a pápai és a kaposvári húsüzemben, majd a kabinet „valamilyen formában” konszolidálná a helyhatóságot. A Gyulai helyzete speciálisabb, mert a cég a közelmúltban felszámolás alá került. E vállalat esetében a helyi önkormányzat alapítana egy társaságot, amely „bérelné” az immár új állami felszámolótól az üzemet, s az így jutna forráshoz.

Felszámolási kérdésekben jártas szakemberek szerint ez az elképzelés  védhető lehet Brüsszelben: az „önkormányzatok függetlensége ugyanis az unióban is létező státusz”. Egy esetlegesen az MFB Investtől folyósított pénz ugyanakkor közvetlen állami támogatásnak minősülne, ami nem járható.

Ez a megoldás azonban csak tüneti kezelést nyújt, az érintett cégek és a húságazat nehézségeit nem oldaná meg. (Népszabadság Online)

Kapcsolódó cikkeink