A KMS védjegy a minőségbiztosítás csúcsa

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 01. 09:46

Tavaly a Vidékfejlesztési Minisztérium meghirdette a Kiváló Minőségű Sertéshús, azaz a KMS védjegy bevezetését. A védjegyrendszer működési feltételeinek kialakítását és magát a működtetését a Minisztérium a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsra bízta azzal, hogy a VHT mint szervezet ezt a tevékenységét akkreditációval is támassza alá. A rendszer működéséhez pénzügyi támogatást is biztosít a VM.

– Az elmúlt hetekben sokan találkozhattak az óriásplakátokon, illetve az áruházak kóstoltatásain a Legjobb Minőségű Magyar Sertéshús címkével. Nem elég egyszer elmondanunk, ennek a fogalomnak semmi köze nincs a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegyhez, illetve nincs arról tudomásunk, hogy más, a KMS védjegy elnyeréséhez hasonló, részletesen ellenőrzött és nyomon követett minőségbiztosítási rendszer működne – hangsúlyozza Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára.

A KMS-termékek körébe tartoznak a vágóállatok, sertéshúsok, félkész és késztermékek. Feldolgozott termékek csak KMS minősítésű sertéshúst tartalmazhatnak.

Fontos azt is tudni, hogy jelenleg csak sertés tőkehús nyerte el ezt a minősítést, a feldolgozott termékek vizsgálata jóval időigényesebb. A kereskedelmi láncok boltjainak KMS minősítése jelenleg folyamatban van, de lapzártánkig még egyik sem került elbírálásra.

– A KMS-termékek megkülönböztetésére szolgáló szimbólumot, megjelölést védeni kívánjuk a hamisításoktól, félrevezetésektől, ellenkező esetben elveszik a fogyasztói bizalom és a védjegy hiteltelenné válik – emeli ki Menczel Lászlóné. – Ezért vállaltuk, hogy folyamatos monitoringvizsgálatot végzünk, és azonnal a közvélemény elé tárjuk, ha bármilyen visszaéléssel találkozunk.

Kapcsolódó cikkeink