A klímaváltozás nem csak kockázat lehet akár lehetőség is
A 2022-es év a mezőgazdaság számára olyannyira rendkívüli, hogy amióta adatokat gyűjtünk a klimatikus viszonyokról, aszályról, fagyról, termésátlagról, soha nem volt tapasztalható még csak hasonló negatív állapot sem – fogalmazott Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára egy kerekasztal-beszélgetés résztvevőjeként.
Az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az Esztergomban rendezett MCC Fesztiválon, a
„Mezőgazdaság és klímaváltozás – Kockázat vagy lehetőség”
címmel rendezett pódiumbeszélgetésén Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora, valamint Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója társaságában osztotta meg véleményét a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatásairól, az agrárium szerepéről, valamint a szélsőséges időjárás hatásainak lehetséges kivédésének módjairól.
A mezőgazdaság nem csak elszenvedője a megváltozott klímának, de kibocsátó is, ezért kiemelt fontosságú a környezeti terhelést csökkentő technológiák elősegítése oly módon, hogy ez az élelmezésbiztonságot és az élelmiszerbiztonságot ne veszélyeztesse
– hangsúlyozta Juhász Anikó.
A klímaváltáshoz alkalmazkodnunk kell, például növényváltással, a talajerózió lassításával, új, innovatív technológiák támogatásával és bevezetésével. Természetesen a tudásátadás, a termelők számára minden lehetséges információ megosztása elkerülhetetlen és alapvető fontosságú
– sorolta a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez hozzájáruló lehetséges eszközöket Juhász Anikó.
Korábban is voltak aszályos időszakok, rendkívülinek tekinthető időjárási jelenségek. Azonban ez a helyzet folyamatosan romlik, miközben egyre több embert kell egyre kisebb termőterületről élelmiszerrel ellátni – fogalmazta meg véleményét Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem rektora. Véleménye szerint nagy kérdés, hogy mennyire vagyunk képesek alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez és a lehetséges előnyöket a magunk javára fordítani. A megoldást részben a vízgazdálkodás újragondolásában, a nemesítési technológiák fejlesztésében és új, szárazságtűrő növények használatában, valamint a fenntarthatósághoz, a klímavédelemhez kapcsolódó kutatások támogatásában látja.
Ondré Péter, az AMC ügyvezető igazgatója az erdősültség növelésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, az erdőknek fontos szerepük van a klímaváltozás hatásainak mérséklésében, megkötik a légköri szén-dioxid jelentős mennyiségét, másrészt hozzájárulnak a szélsőséges hőmérsékleti és csapadékviszonyok mérsékléséhez.
AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkeink
AM: a Szupermenta termékteszt program többletinformációt ad a vásárláshoz
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta termékteszt programja fontos többletinformációt…
Tovább olvasom >Tájékoztatót adott ki az ENAR adatok támogatáspolitikai felhasználásról az Agrárminisztérium
Az uniós forrásból finanszírozott állatalapú támogatások esetében elvárás az állatok…
Tovább olvasom >Egyhangú támogatást kapott a 2027 utáni gazdaközpontú agrárpolitika
Az EU-tagállamok agrárminiszterei tanácsi következtetéseket fogadtak el a 2027 utáni…
Tovább olvasom >További cikkeink
A nagy élelmiszerláncok többsége nyitva tartja üzleteit december 24-én délig
A nagy élelmiszerláncok többsége nyitva tartja üzleteit december 24-én, a…
Tovább olvasom >Fogyasztóvédelmi kiválóságok díjazása: elismerték a 2024. év legjobbjait
Az idei év kiemelkedő fogyasztóvédelmi referensei és különdíjazottjai vehették át…
Tovább olvasom >Adni Öröm! – nehéz sorsú embereknek gyűjtenek tartós élelmiszereket a SPAR-üzletekben
Elindult mától a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország…
Tovább olvasom >