A klímaváltozás nem csak kockázat lehet akár lehetőség is
A 2022-es év a mezőgazdaság számára olyannyira rendkívüli, hogy amióta adatokat gyűjtünk a klimatikus viszonyokról, aszályról, fagyról, termésátlagról, soha nem volt tapasztalható még csak hasonló negatív állapot sem – fogalmazott Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára egy kerekasztal-beszélgetés résztvevőjeként.

Alkalmazkodásban a kulcs
Az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az Esztergomban rendezett MCC Fesztiválon, a
„Mezőgazdaság és klímaváltozás – Kockázat vagy lehetőség”
címmel rendezett pódiumbeszélgetésén Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora, valamint Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója társaságában osztotta meg véleményét a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatásairól, az agrárium szerepéről, valamint a szélsőséges időjárás hatásainak lehetséges kivédésének módjairól.
A mezőgazdaság nem csak elszenvedője a megváltozott klímának, de kibocsátó is, ezért kiemelt fontosságú a környezeti terhelést csökkentő technológiák elősegítése oly módon, hogy ez az élelmezésbiztonságot és az élelmiszerbiztonságot ne veszélyeztesse
– hangsúlyozta Juhász Anikó.
A klímaváltáshoz alkalmazkodnunk kell, például növényváltással, a talajerózió lassításával, új, innovatív technológiák támogatásával és bevezetésével. Természetesen a tudásátadás, a termelők számára minden lehetséges információ megosztása elkerülhetetlen és alapvető fontosságú
– sorolta a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez hozzájáruló lehetséges eszközöket Juhász Anikó.
Korábban is voltak aszályos időszakok, rendkívülinek tekinthető időjárási jelenségek. Azonban ez a helyzet folyamatosan romlik, miközben egyre több embert kell egyre kisebb termőterületről élelmiszerrel ellátni – fogalmazta meg véleményét Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem rektora. Véleménye szerint nagy kérdés, hogy mennyire vagyunk képesek alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez és a lehetséges előnyöket a magunk javára fordítani. A megoldást részben a vízgazdálkodás újragondolásában, a nemesítési technológiák fejlesztésében és új, szárazságtűrő növények használatában, valamint a fenntarthatósághoz, a klímavédelemhez kapcsolódó kutatások támogatásában látja.
Ondré Péter, az AMC ügyvezető igazgatója az erdősültség növelésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, az erdőknek fontos szerepük van a klímaváltozás hatásainak mérséklésében, megkötik a légköri szén-dioxid jelentős mennyiségét, másrészt hozzájárulnak a szélsőséges hőmérsékleti és csapadékviszonyok mérsékléséhez.
AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkeink
Visszajönnek a klasszikus pálinkaízek
2024 igazán jó évnek számított a gyümölcsök tekintetében az Alföldön,…
Tovább olvasom >Széles körű párbeszéd indult az állati eredetű melléktermékek begyűjtéséről és feldolgozásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére, az Agrárminisztérium és a…
Tovább olvasom >Az élelmiszeripar jövője a fiatalok kezében van
Az élelmiszerbiztonság és -minőség nem csupán az agrárium, hanem a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Tudatosabban vásárolunk? Töretlen a kereslet a hazai ízek iránt
Több száz magyar termelővel működik együtt a Kifli.hu, hogy minél…
Tovább olvasom >Kamatkedvezmény a zöldhitelre
Még kedvezőbb lesz a népszerű lakáscélú zöldhitel a K&H-nál. A legnépszerűbb…
Tovább olvasom >Friss felmérés: A visszautasítástól való félelem bénítja a vállalkozásokat
Egy friss felmérés szerint a vállalkozások 33 százaléka a visszautasítástól…
Tovább olvasom >