A klímaváltozás miatt luxuscikk lehet a csokoládéból
Emelkedik a csokoládé ára, sőt újra luxuscikké válhat a klímaváltozás következtében – állapították meg egy tanulmány szerzői.
A vizsgálatban a világ kakaótermelésének több mint felét adó ghánai kakaóültetvények jövőjét elemezve úgy találták, hogy amennyiben 2050-re valóban 2,3 Celsius-fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet, a jelenlegi termőterület a felére csökkenhet.
A kakaó, ezzel párhuzamosan a csokoládé ára már most is emelkedőben van, mert olyan feltörekvő országokban, mint Kína rohamosan növekszik iránta a kereslet, ráadásul a növényt termesztő országokban számos konfliktus tapasztalható – írta a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása. A Bill és Melinda Gates Alapítvány által támogatott tanulmányt Peter Laderach, a Nemzetközi Trópusi Mezőgazdasági Központ munkatársa és csoportja végezte. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Pénteken indul a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi akciója
Péntektől vasárnapig az Élelmiszerbank hagyományos karácsonyi kampányának keretében minden korábbinál…
Tovább olvasom >Nagy Márton: továbbra is alacsony szinten az infláció
Az infláció az előzetes kormányzati jelzéseknek megfelelően kedvező, alacsony szinten…
Tovább olvasom >NAV: a lakosság csak megbízható, ismert online áruházakból rendeljen
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt tanácsolja a lakosságnak,…
Tovább olvasom >