A klímaváltozás miatt luxuscikk lehet a csokoládéból
Emelkedik a csokoládé ára, sőt újra luxuscikké válhat a klímaváltozás következtében – állapították meg egy tanulmány szerzői.
A vizsgálatban a világ kakaótermelésének több mint felét adó ghánai kakaóültetvények jövőjét elemezve úgy találták, hogy amennyiben 2050-re valóban 2,3 Celsius-fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet, a jelenlegi termőterület a felére csökkenhet.
A kakaó, ezzel párhuzamosan a csokoládé ára már most is emelkedőben van, mert olyan feltörekvő országokban, mint Kína rohamosan növekszik iránta a kereslet, ráadásul a növényt termesztő országokban számos konfliktus tapasztalható – írta a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása. A Bill és Melinda Gates Alapítvány által támogatott tanulmányt Peter Laderach, a Nemzetközi Trópusi Mezőgazdasági Központ munkatársa és csoportja végezte. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megvannak a Fenntarthatóság szimbóluma idei díjazottjai
A Trade magazin hatodszor hirdette meg a Fenntarthatóság szimbóluma pályázatot. A…
Tovább olvasom >Eltérően értelmezi a versenyhivatal vizsgálatainak eredményeit a kereskedelmi szövetség és a versenyhatóság
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH)…
Tovább olvasom >Rovaralapú élelmiszerek: miért nem váltják le a hagyományos húsokat?
Bár az utóbbi években a rovartenyésztést a hagyományos hústermelés környezetbarát…
Tovább olvasom >