A klímaváltozás miatt luxuscikk lehet a csokoládéból
Emelkedik a csokoládé ára, sőt újra luxuscikké válhat a klímaváltozás következtében – állapították meg egy tanulmány szerzői.
A vizsgálatban a világ kakaótermelésének több mint felét adó ghánai kakaóültetvények jövőjét elemezve úgy találták, hogy amennyiben 2050-re valóban 2,3 Celsius-fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet, a jelenlegi termőterület a felére csökkenhet.
A kakaó, ezzel párhuzamosan a csokoládé ára már most is emelkedőben van, mert olyan feltörekvő országokban, mint Kína rohamosan növekszik iránta a kereslet, ráadásul a növényt termesztő országokban számos konfliktus tapasztalható – írta a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása. A Bill és Melinda Gates Alapítvány által támogatott tanulmányt Peter Laderach, a Nemzetközi Trópusi Mezőgazdasági Központ munkatársa és csoportja végezte. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Új felmérés: a vásárlók nem kérnek a mérgező vegyszerekből
Egy új, öt országot érintő felmérés komoly aggodalmakat tárt fel…
Tovább olvasom >Veszteségbe fordult a friss tej értékesítése – rávilágított a GVH grafikonja
A magyar kiskereskedelem egy újabb, eddig kevésbé reflektorfényben lévő problémája…
Tovább olvasom >Lassan elfogynak a sarki kisboltok: 22 ezer bolt tűnt el négy év alatt
2024 végére több mint 5200 kiskereskedelmi üzlet szűnt meg Magyarországon…
Tovább olvasom >