+36 30 826 4158 2024. december 22. vasárnap,
Zénó
Hírlevél

A klímaváltozás elleni küzdelem nem mehet a gazdák kárára

Szerző: STA Dátum: 2024. 11. 12. 09:00

Hazánk elkötelezett a klímaváltozás elleni küzdelemben, ugyanakkor a gazdák versenyképességét és a biztonságos élelmiszer-ellátást nem veszélyeztethetjük – hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciája (COP29) kapcsán Bakuban.

A gazdálkodók nemcsak megművelik és élhetővé teszik a tájat, hanem a mindennapi kenyeret is biztosítják a családok asztalára (Fotó: Pixabay)

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy az elmúlt időszak szélsőséges időjárásának hatásai a szárazság, az aszály, vagy az árvizek ráirányították a figyelmet a klímaváltozás elleni közös cselekvésre. A szélsőséges időjárás jelentette kihívásokra a válaszokat közösen kell megtalálnunk, erre teremt lehetőséget az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciája (COP29) is, ami hétfőn kezdődött Bakuban, a rendezvényen pedig több mint 200 ország képviselője vesz részt – tette hozzá.

A miniszter kitért arra is, hogy a klímaváltozás elleni küzdelemben fontos szerepet játszik a fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás

A gazdálkodók számára ugyanakkor rendkívüli módon bántó volt, hogy az éghajlatváltozásért többen a mezőgazdasági termelőket tették felelőssé. Ezt a leghatározottabban vissza kell utasítani. Ha van valaki, akinek elemi érdeke, hogy az éghajlat megfelelő legyen, akkor azok a gazdálkodók, akiknek föld a megélhetésük és a jövőjük záloga. Éppen ezért nem lehet hagyni, hogy a szélsőséges zöld ideológiák rátelepedjenek az agráriumra. A gazdálkodók nemcsak megművelik és élhetővé teszik a tájat, hanem a mindennapi kenyeret is biztosítják a családok asztalára. A teremtett világunk fenntartása közös kötelességünk, ugyanakkor az agráriumból élők megélhetését és a biztonságos élelmiszer-ellátást nem veszélyeztethetjük – emelte ki Nagy István. Kifejtette, a legbiztonságosabb termék az, amelyik rövid ellátási láncból származik. Meg kell győzni a vásárlókat, hogy mindig válasszák a helyi, a hazai és a szezonális termékeket, mert így nemcsak az ökológiai lábnyom lesz kisebb, hanem a magyar gazdák megélhetését és a nemzetgazdaságot is támogatják. A hazai élelmiszerek fogyasztása és népszerűsítése éppen ezért környezetvédelmi szempontból is kiemelt feladat – fűzte hozzá az agrártárca vezetője.

AM

Kapcsolódó cikkeink