A kkv-k számítanak az EU-s forrásokra

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 25. 11:40

Habár a 2007-2013-as pályázati ciklus vállalkozások számára elérhető uniós forrásait már mind lekötötték, az új pályázati kiírások pedig még nem jelentek meg, a hazai kkv-k mégis bizakodóak az EU pályázatokkal kapcsolatban. Jelenleg a vállalkozások fele tartja reálisnak uniós forrás elnyerését – derül ki a K&H kkv bizalmi index legutóbbi adataiból.

penz--

A K&H 500 hazai kkv vezetőt kérdezett meg arról, miként vélekednek az Európai Uniós pályázati lehetőségekről. „A kutatásunk azt mutatja, hogy javult az uniós pályázatok megítélése, ugyanis a K&H kkv bizalmi index EU részindexe mintegy 10 ponttal emelkedett, így jelenleg 43 ponton áll. A javulás annak köszönhető, hogy a vállalkozások fele tartja reálisnak uniós forrás elnyerését” – részletezte az eredményeket Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője. „Ugyan a 2014-2020-as költségvetési ciklusra irányuló partnerségi megállapodás még folyamatban van, a kormányzati bejelentések szerint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program első pályázatai a jelenlegi ütemezés szerint már néhány héten belül, augusztus végén, ősz elején megjelenhetnek. A kiírt pályázatok középpontjában a kkv beruházások állnak majd, így várhatóan egyre több vállalkozás mer majd belevágni új fejlesztésbe” – mondta el a szakember. „Ezt támasztja alá az is, hogy a megkérdezett vállalkozások közel egyharmada (29%) nyilatkozott úgy, hogy beruházási terveivel megvárja az új költségvetési ciklusban pályázható forrásokat” – tette hozzá a szakember.

A különböző ágazatok eltérő véleményen vannak az uniós pályázatok elérését illetően. Az előző negyedévhez hasonlóan az ipari, építőipari cégek közül tartják legtöbben (63%) reálisnak, hogy uniós forráshoz jutnak a jövőben. A mezőgazdasági vállalkozásoknál ez az arány 56%, ami jelentős, 12 százalékpontos ugrás az előző negyedévhez képest. A kereskedelmi és szolgáltató cégek várakozásai ehhez képest visszafogottabbak, kevesebb mint felük – 49% és 47% – tartja reálisnak uniós pályázat elnyerését.

A tevékenységi kör mellett a méret is meghatározza a pályázati kilátásokat. Jelenleg a kisvállalkozások és a középvállalkozások bizakodóbbak, közel azonos arányban (61% és 57%) látnak esélyt uniós pályázat megnyerésére, ami a kisvállalkozásoknál 7 százalékpontos növekedés, a középvállalkozásoknál azonban jelentős, 17 százalékpontos visszaesés az előző negyedévez képest. A mikrovállalkozások várakozásai jóval szolidabbak, mindössze 43%-uk tartja esélyesnek uniós pályázat elnyerését.

Kapcsolódó cikkeink