A kkv-k ötödénél jöhet létszám­bővítés idén

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 09. 09:18

A hazai kis- és középvállalkozások (kkv) fele stabil működésre számít 2015-ben, egyharmaduk bízik abban, hogy növekedni is tud, minden ötödik cég pedig létszámbővülést is tervez – derül ki a Budapest Bank megbízásából a GfK Hungária által végzett 2014-es kutatásból.

penz15

A felmérés szerint a hazai kkv-k vezetőinek 80%-a véli úgy, hogy a cégében komoly potenciál rejlik, és bízik abban, hogy 10 év múlva is sikeresen fognak működni. Az idei évben a vállalkozások 30%-a vár árbevétel-növekedést.

A vállalkozások számára a legnagyobb kihívást a piacrészesedés növelése, az adózás, a jogszabályoknak való megfelelés, a pénzügyi kérdések, valamint a megfelelő szakemberek felkutatása jelenti.

A vállalatvezetők szinte mindegyike egyetértett azzal az állítással, hogy a sikeres céget a munkatársak szakértelme alapozza meg. Ugyanakkor a képzett munkaerő megtalálása a cégek közel 15%-ának okoz problémát, és 70%-uk véli úgy, hogy a jó szakembereket egyre nehezebb megtartani.

A vállalatok mintegy 20%-a számára problémát jelent a munkatársak motiválása és a versenyképes bérek biztosítása. A jól teljesítő kollégák megtartása érdekében bónuszt vagy jutalmat alkalmaz a cégek fele, egyharmaduk viszont semmilyen hasonló megoldásban nem gondolkodik.

Kapcsolódó cikkeink