A kkv-k külpiacra jutását segíti a magyar-szlovák együttműködés

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 04. 07. 11:00

Magyarország és Szlovákia gazdasági együttműködése kulcsszerepet játszik a magyar kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) külpiaci sikere szempontjából – mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, a Magyar-Szlovák Gazdasági Vegyes Bizottság elnöke, a Magyar-Szlovák Üzleti és Tájékoztatási Központ átadásán, szerdán Törökbálinton.

Fotó: Árvai Károly

Fotó: Árvai Károly

Az államtitkár hozzátette, a magyar-szlovák határon az átkelők száma 2020-ig további 21-gyel gyarapszik és ezzel megduplázódik.

A kkv-k együttműködésének elengedhetetlen feltétele az átjárható határ – fejtette ki.

Az államtitkár az együttműködés hátteréről elmondta: Európa adja a Föld népességének 8 százalékát, itt állítják elő a világ GDP-jének negyedét, ugyanakkor Európa használja fel a szociális kiadás felét. Úgy vélte, erre a versenyképességi problémára a leggyorsabban a közép-európai régió reagált, majd hozzátette: a régió országai a munkát helyezték a növekedés középpontjába, és ezzel az európai gazdasági növekedés motorjává válnak.

Szlovákia a negyedik helyen áll Magyarország külkereskedelmi forgalmában, amely tavaly 8,6 milliárd euró volt. Eddig 8 ezer magyar cég 1,2 milliárd euró tőkét fektetett be Szlovákiába, míg a szlovák cégek magyarországi befektetése 150 millió eurót tesz ki – ismertette az adatokat az államtitkár.

Magyarországon az alkalmazottak 75 százalékát foglalkoztatják a kkv-k, ugyanakkor az exportban csak 20 százalék a részarányuk. A közeljövőben – ezt javítandó – a jelenlegi 2,5-3 ezerről 12 ezerre kell növelni az exportáló kkv-k számát – jelentette ki Szijjártó Péter. Aláhúzta: a növekedés iránya a környező országok felé tart, ezért fontos a most átadott központ is.

Kupcsok Lajos, a Magyar-Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara társelnöke, a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára az átadott, uniós támogatással létrejött 2300 négyzetméteres központot bemutatva hangsúlyozta, a központ segít hitelt szerezni a cégek fejlesztéseihez, piacot keres, információt nyújt és részt vállal a képzésben is.

Kiemelte, hogy Pest megyéből 40 cég vesz részt a közös autógyári beszállítási programokban, valamint az élelmiszeripari együttműködésben.

Vereczkey Zoltán, a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, továbbá az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke elmondta, a közös projekt értéke 2,9 millió euró volt, ebből 730 ezer euró jut a dunaszerdahelyi irodára a nagyobb rész a törökbálinti központ beruházása, amely a 2012 májusi döntés után a múlt év végére már el is készült.

Dusan Petrik, a szlovák gazdasági minisztérium államtitkára, a Magyar-Szlovák Gazdasági Vegyes Bizottság társelnöke a két ország közti gazdasági együttműködésből az energetikát, az elektrotechnikát, valamint az autóipart emelte ki. Nagy jelentőségűnek nevezte a két ország miniszterelnöke által a múlt héten felavatott, és a jövő év elejétől üzemelő gázvezetéket, amely része az észak-déli korridornak, és csökkenti a régió egy beszállítótól való függését. Beszélt még az Adria-vezeték közös felújításáról, és arról, hogy mindkét ország új atomerőművet készül építeni. A központról az államtitkár elmondta, diverzifikálja az együttműködést, segíti a közös vállalatok létrehozását, valamint a kutatási-tudományos együttműködést is. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink