A kiváló libahús titkai
Azt mindannyian tudjuk, hogy Márton-napon libát kell enni, a legtöbben még azzal is képben vannak, hogy miért. A babona szerint ez garantálja a következő időszak jólétét. De időjárást is jósoltak vele. Tudtad, hogy már friss libahússal is lehet pályázni KMÉ-védjegyre? Mutatjuk, mitől lehet kiváló a liba-lakoma!
A legenda szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal. Márton napja ráadásul az utolsó ünnepnap, mielőtt a kezdetét veszi a karácsony előtti 40 napos böjt, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit enni. Szokás volt a liba húsából, különösen a hátsó részéből a papnak is küldeni, innen ered a püspökfalat kifejezés. Magyarországon a libát leggyakrabban egyben sütik vagy sült libacombot készítenek. Nagyon kedvelt a liba hájából készített tepertő és zsír, de levest is főznek belőle. A magyar konyhában hagyományos ételnek számít a párolt lila káposztával kínált sült libacomb mellett a sült libamáj vagy füstölt libamell.
Kiváló minőségű friss liba húsára már megnyílt a pályázási lehetőség
De számos, igen szigorú követelménynek kell megfelelni. A KMÉ-védjegyes libahúsnak tisztának, épnek, csillogó és fényes felületűnek kell lennie. Alapvető elvárás, hogy mindenféle szennyeződéstől, csonttöréstől, bevérzéstől, vérfolttól mentes legyen. A mell széles, hosszú és húsos, a combok is húsosak. Mindig figyeljünk arra, hogy friss libahúst vásároljunk, és felhasználás előtt maximum két napig tároljuk a hűtőben!
KMÉ
Kapcsolódó cikkeink
Minőség és innováció a tejiparban
Az Alföldi Tej Kft. termékein a KMÉ-védjegy nemcsak presztízs, hanem…
Tovább olvasom >Nagy siker volt a Márton-napi hétvége a Balatonnál
Hatalmas érdeklődés övezte a Márton-napi programokat a Balaton partján, ahol…
Tovább olvasom >Kacsából és a libából nagyjából ilyenkor esszük meg az éves mennyiséget
Hazánkban a kacsa- és a libahús fogyasztása döntően az ünnepi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nyílt Marketing Fórum a Magyar Termék Védjegyhasználatról – már lehet regisztrálni!
Idén február 20-án kerül megrendezésre a Magyar Termék Marketing Fórum,…
Tovább olvasom >Nagy Márton: itt a fordulat, a magyar gazdaság 2025-ben nagyobb növekedési pályára vált
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2024 utolsó negyedévében az…
Tovább olvasom >A tojás ára tovább emelkedik: a ketreces tartás kivezetése drágítja a piacot
A magyarországi tojásárak január végére átlépték a száz forintos lélektani…
Tovább olvasom >