A kiváló libahús titkai
Azt mindannyian tudjuk, hogy Márton-napon libát kell enni, a legtöbben még azzal is képben vannak, hogy miért. A babona szerint ez garantálja a következő időszak jólétét. De időjárást is jósoltak vele. Tudtad, hogy már friss libahússal is lehet pályázni KMÉ-védjegyre? Mutatjuk, mitől lehet kiváló a liba-lakoma!

(Fotó: Pixabay)
A legenda szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal. Márton napja ráadásul az utolsó ünnepnap, mielőtt a kezdetét veszi a karácsony előtti 40 napos böjt, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit enni. Szokás volt a liba húsából, különösen a hátsó részéből a papnak is küldeni, innen ered a püspökfalat kifejezés. Magyarországon a libát leggyakrabban egyben sütik vagy sült libacombot készítenek. Nagyon kedvelt a liba hájából készített tepertő és zsír, de levest is főznek belőle. A magyar konyhában hagyományos ételnek számít a párolt lila káposztával kínált sült libacomb mellett a sült libamáj vagy füstölt libamell.
Kiváló minőségű friss liba húsára már megnyílt a pályázási lehetőség
De számos, igen szigorú követelménynek kell megfelelni. A KMÉ-védjegyes libahúsnak tisztának, épnek, csillogó és fényes felületűnek kell lennie. Alapvető elvárás, hogy mindenféle szennyeződéstől, csonttöréstől, bevérzéstől, vérfolttól mentes legyen. A mell széles, hosszú és húsos, a combok is húsosak. Mindig figyeljünk arra, hogy friss libahúst vásároljunk, és felhasználás előtt maximum két napig tároljuk a hűtőben!
KMÉ
Kapcsolódó cikkeink
Kiváló minőségű tejtermékek minden napra
A Sole-Mizo Zrt. neve egyet jelent a minőséggel és tradícióval.…
Tovább olvasom >A SPAR Magyarország a kiemelkedő minőség elkötelezettje
A SPAR 1990-ben jelent meg a magyar piacon, és első…
Tovább olvasom >A fenntartható közétkeztetés áll a Közétkeztetési Szakácsverseny fókuszában
Idén tizedik alkalommal rendezik meg a Közétkeztetési Szakácsversenyt (KÖSZ), ahol…
Tovább olvasom >További cikkeink
Legalább 16 százalékos drágulást érez a fiatalok fele
Átlagosan 19 százalékos inflációt érzékeltek a fiatalok idén februárban, de…
Tovább olvasom >Bővülő élelmiszer-termelési kapacitás: mintegy 1,9 milliárd forintot fordít üzemei fejlesztésére 2025-ben a SPAR Magyarország
A gyártási kapacitását jelentős mértékben megnövelő berendezésekkel bővíti idén a…
Tovább olvasom >OKSZ: az árrésstop elérte a kívánt hatást, ki lehet vezetni
Az árrésstopban érintett élelmiszerek átlagos kosárértéke egyértelműen csökkent a rendelkezés…
Tovább olvasom >