Költségvetési forrást kérnek a vállalkozók a pénztárgépek cseréjéhez

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 23. 12:01

Az IVSZ (Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége) és a Kisosz (Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége) is állami támogatást vár a kormánytól az adóhatósággal közvetlenül összekapcsolható pénztárgép-rendszer kiépítéséhez.

Az IVSZ MTI-hez eljuttatott közleményében azt javasolja, hogy a kormány az előírt informatikai modernizációt vissza nem térítendő formában támogassa, európai uniós közösségi pénzből, a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében.

Az IVSZ becslése szerint a program nagyjából 100 ezer hazai vállalkozást érinthet. A szövetség számításai szerint cégenként 100-500 ezer forintos pályázattal, és 50-70 százalékos támogatási intenzitással kalkulálva, legfeljebb 15 milliárd forintból megvalósítható lenne a program.

Az online kapcsolat létrehozása a kormány szerint elősegítheti a gazdaság kifehérítését és átláthatóságot teremt, az intézkedéstől a kormány az áfa bevételek 95 milliárdos növekedésével számol – emlékeztet az IVSZ közleménye.

A kezdeményezést az IVSZ is kész támogatni, amennyiben a kormány segíteni fogja a megvalósítást. A szövetség számításai szerint az országban működő mintegy 400 ezer pénztárgépet kell rendszerbe kötni, szoftvereiket modernizálni, illetve az elavult gépeket lecserélni. Az informatikai modernizálást az IVSZ hasznosnak ítéli, ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a költségek cégenként több százezer forintra is rúghatnak, amit a vállalkozások jelentős része nehezen tud finanszírozni.

A Kisosz szerint is költségvetési forrás kell a pénztárgépek átalakításához, mely a szövetség ügyvezető elnöke, Antalffy Gábor szerint nem is oldható meg csupán kis átalakítással – írja a Népszava.

A Kisosz szerint méltánytalan a kereskedelmi és vendéglátó szakmára nézve, hogy az online hatósági adatszolgáltatás csak rájuk terjedjen ki, miközben továbbra is működnek ellenőrizetlen piacok, azokon vállalkozói engedély nélküli ad-hoc jellegű értékesítések, gyakori az őstermelői igazolvánnyal folytatott nagykereskedelmi tevékenység. (MTI, Népszava)

Kapcsolódó cikkeink