A KISOSZ a Széchenyi Pihenő Kártya felhasználásának bővítését szorgalmazza

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 19. 12:16

A Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Szövetsége (KISOSZ) Somogy megyei tagszervezete kezdeményezi, hogy az érdekképviselet folytasson tárgyalásokat a kormánnyal az új Széchenyi Pihenő Kártya felhasználásának bővítéséről, mivel a jelenlegi szabályozás hátrányosan érinti a kiemelt üdülőkörzetek mikro- és kisvállalkozásait – közölte Kertész Rezső, a szervezet társelnöke hétfőn sajtótájékoztatón Siófokon.

A KISOSZ somogyi szervezete sajtótájékoztatóján azt jelentette be, hogy az országban elsők közt indítanak hatféle képzést uniós támogatással a térség mikro- és kisvállalkozóinak, családi vállalkozásoknak azzal a céllal, hogy csökkenjen a szabálysértések száma. Kertész Rezső beszámolója szerint az elmúlt években 100 ellenőrzésből 60-70 esetben találtak kifogásolnivalókat a hatóságok a vállalkozóknál, ami igen rossz arány, és súlyos bírságokat vont maga után.

A szabálysértések zöme a gyakran változó jogszabályokkal kapcsolatos tájékozatlanságból eredt. A KISOSZ Somogyban a vállalkozói igények felmérése után szervezte meg a főként munkaügyi előírásokról, fogyasztóvédelemről, élelmiszerbiztonságról, és – higiéniáról szóló képzéséket úgy, hogy a balatoni főszezonra már felkészülhessenek, és jogkövetőkké váljanak az érintettek. A pályázati támogatás révén nemcsak a vállalkozók, hanem kedvező kondíciókkal az alkalmazottaik és segítő családtagjaik is képzésekben, az Országos Képzési Jegyzékben szereplő, bizonyítványt adó továbbképzésben részesülhetnek, illetve szakmai tanúsítványt adó tréningeken vehetnek részt.

A rendezvényen Kertész Rezső arról is beszámolt, a hosszú bizonytalanság után örömmel fogadta a szervezetük, hogy elkészült a Széchenyi Pihenő Kártyáról szóló rendelet. Hozzátette, sajnálattal vették tudomásul, hogy hiába jelezték január óta a mikro- és kisvállalkozók igényeit, az nem jelent meg a rendeletben. Az új kártya elfogadóhelyeivé csak szálláshellyel rendelkező szolgáltatók válhatnak, ami kizárja a körből a mikro – és kisvállalkozókat, miközben a balatoni üdülőkörzet jellemzője, hogy sok a magánszálláshely, amelyek vendégkörét éttermek látják el, de nem közös vállalkozásban.

A somogyi tagszervezet ezért kezdeményezni fogja a KISOSZ keddi, balatonfüredi országos tanácsülésén, hogy az érdekvédelem forduljon kéréssel és javaslattal a kormányhoz. Ennek lényege a kompromisszum lenne, miszerint a Széchenyi Pihenő Kártya elfogadóhelyei közé vegyék fel a kiemelt üdülőkörzetek azon színvonalas vendéglátó-ipari egységeit, amelyeknek megállapodása van vagy utazási irodákkal, vagy szálláshelykiadókkal, beleértve a nem kereskedelmi szálláshelynek számító magánszálláshely-kiadókat is – idézi a szervezet társelnökét a vallalkozoinegyed.hu.

Kapcsolódó cikkeink